RECENSIE: Bombay - Vulture / Provider

Cover Bombay Show Pig - Vulture / Provider
recensie cijfer 2012-05-29 Bombay Show Pig was oorspronkelijk een trio, bestaande uit Linda van Leeuwen, Mathias Janmaat en Christian Kratzsch. Na een tweetal EP’s besloten Janmaat en Van Leeuwen echter dat ze liever als duo verder wilden gaan en Kratzsch vertrok. Dit gebeurde vlak voor de opnames van het debuutalbum en dit maakten Janmaat en Van Leeuwen dus samen. Ze kregen hierbij wel hulp van producer Simon Akkermans (beter bekend als C-Mon) en een rits gastmuzikanten, De opvallendste namen hiervan zijn Morris Kliphuis, uit het orkest van Kyteman, en Fay Lovski. Deze laatste siert drie tracks op Vulture / Provider op met haar theremin en zingende zaag.

Door de bijdragen van de verschillende gastmuzikanten en de goede productie van Akkermans klinkt Vulture / Provider wel een stuk voller en gelaagder dan je wellicht van een duo zou verwachten. Daarnaast is het album zeer gevarieerd. De basis is indierock, maar deze gaat bij Bombay Show Pig van vuig en hoekig tot lieflijk. En alles er tussenin.

Met openingstrack ‘Sancho Panza’ valt Bombay Show Pig meteen met de deur in huis. Geen intro, gewoon een kort gitaarriedeltje en dan meteen zingen. De stemmen van Janmaat en Van Leeuwen zijn door een vervormer gehaald en dit geeft een echte garage-feel. Op de helft van het nummer volgt echter opeens een ingetogen stukje, dat wel wat aan Brown Feather Sparrow doet denken.

‘Heart In A Headlock’ en vooral ‘Start / Rewind’ zijn lekker vuig, al geldt dit bij de laatstgenoemde song alleen voor de eerste helft. Het tweede gedeelte van deze vijf minuten durende track (de langste op Vulture / Provider) is juist rustig. In ‘Timewaster’ en het lekker noisy ‘Wires’ horen we goede indierock.

In veel van de stevigere songs zit wel ergens een rustige passage, maar in het haast lieflijke ‘Fingerprint’ laat Bombay Show Pig horen ook een heel nummer rustig aan te kunnen doen. En ook dat levert een erg mooie song op, die door de hoorn-partij van Morris Kliphuis nog net een beetje extra krijgt.

Bombay Show Pig levert met Vulture / Provider een overtuigende debuutplaat af, waar werkelijk geen slecht nummer op staat.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Bombay Label:Kytopia
Cover Train - California 37

Train - California 37In 2010 maakte het Amerikaanse Train een comeback waar eigenlijk nooit meer...

Cover Seeka - Seeka

Seeka - Seeka Een meisje met een gebruinde huid, een drankje, een geile blik en hele dikke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT