RECENSIE: Marbert Rocel - Small Hours

Cover Marbert Rocel - Small Hours
recensie cijfer 2012-06-22 Ook al kwam het derde album van Marbert Rocel al in april uit, na de deceptie van het EK is het heel moeilijk om iets positiefs over iets van Duitse komaf te schrijven. Je moet ook maar zin hebben om er tijd in te steken. Toch zou het goed zijn om je even over dit zeer heen te zetten en je te verdiepen in Small Hours. Tenminste neem de moeite om het album op te zetten. Bij voorkeur op een feestje of bij een barbecue op een zomerse namiddag. Het zal niet misstaan.

Marbert Rocel staat sinds het ontstaan in 2002 garant voor een relaxte mix van pop, house en jazz. De formatie uit Leipzig maakte met debuutplaat Speed Emotions(2007) een echte luisterplaat, maar de goed ontvangen opvolger Catch A Bird(2009) richtte zich vooral op dansmuziek. Voor Small Hours kiezen ze voor een aanstekelijke combinatie van beide albums en ze voorzien het geheel van meer electro dan voorheen. Naast de vaste kern van zangeres Antje Seifarth alias ‘Spunk’, saxofonist en DJ Robert Krause alias ‘Panthera’ en DJ Marcel Aue alias ‘Malik’ is toetsenist Martin Kohlstedt sinds 2010 toegevoegd aan de band. Zijn komst zorgt voor een breder geluid.

Opener ‘Cause Of Loving’ zet de toon. Een dromerig laagje kleurt de speelse electropop. Het is de stem van Antje die voor een jazzy feel zorgt. Het funky ritme van de titeltrack, het zwoele ‘Whether The Night’ en het aanstekelijke ‘Song For You’, dat in je hoofd blijft hangen, klinken ondanks de variatie als een geheel. ‘Lax Sax’ doorbreekt dit beeld. De repeterende jazzy saxpatroontjes op een houseritme, opgevuld met synths, zorgen voor een zuigende, aanstekelijke track. Het klinkt weliswaar als een vreemde eend in de bijt, maar het doet niet onder voor de eerdere poppy liedjes op Small Hours.

Na deze stijlbreuk wordt er meteen weer een nieuw contrast gekozen. ‘I Don`t Know’ is een serieuze trage song die weer voorzien wordt van de nodige herhaling. Het is meer dan eens een luisterliedje. Met ‘Wait For My Racoon’, ‘The Temple’ en ‘The Evening’ wordt teruggegrepen naar het eerste deel van Small Hours om vervolgens te eindigen met ‘Little Things’ dat net als ‘Lax Sax’ veel meer een dansvloervuller is.

Small Hours bevat een relaxte mix van popsongs met een flinke dosis jazz en (dream)house. Het luchtige karakter dat overheersend is, zorgt er wel voor dat het album het vooral op de achtergrond goed doet. Daar is helemaal niets mis mee, want het is daarmee een perfecte barbecueplaat. Het is echter zelden memorabel genoeg om op de voorgrond te treden.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Marbert Rocel Label:News
Cover iLiKETRAiNS - The Shallows

iLiKETRAiNS - The ShallowsIn 2011 schreef Nicholas Carr een boek genaamd ‘ The Shallows : what the...

Cover Addison Groove - Transistor Rhythm

Addison Groove - Transistor Rhythm Addison Groove is een alter ego van Antony Williams, ook bekend als dubstep...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT