RECENSIE: Case Mayfield - The Many Colored Beast

Cover Case Mayfield - The Many Colored Beast
recensie cijfer 2012-04-16 Een link posten van je eigen album die leidt naar een download op The Pirate Bay, ludieke acties en pittige en gedurfde uitspraken over voormalig dorpsgenoten. Onder andere uit deze uitspraken blijkt dat niet alle, van oorsprong, Volendamse muzikanten in spé blij zijn met een opgeplakt label uit het dorp van de palingsound. Kees Veerman, voor het grote publiek beter bekend onder de naam Case Mayfield, verhuisde zelfs van Volendam naar Amsterdam om zich los te maken van de Volendamse gemeenschap en bijbehorende muzikale traditie. Mayfield lijkt in muzikaal opzicht namelijk op geen enkele wijze geassocieerd te willen worden met het kleine vissersdorpje. Waar de doorsnee Volendamse meezingers namelijk geknipt zijn voor de massa, houdt Mayfield zijn liedjes over het algemeen klein en tastbaar. Zonder daarbij opzichtig en voorspelbaar binnen de lijntjes te kleuren.

Pijn en frustratie vormen volgens Mayfield het startpunt van elk liedje dat hij schrijft. ‘You Sure Lost A Lot Of Weight’ zou zelfs rechtstreeks geschreven kunnen zijn door Mayfield’s pijnvezels. In het zware liedje beschrijft hij het leven van zijn vader die keihard moest werken om het gezin draaiende te houden. Nauwelijks genietend van het leven in al haar facetten. De lichtere eerste single ‘Our Mom’ is waarschijnlijk het sterkste staaltje uit het scala aan songs die verhalen over zijn ouders, onder meer door het mooie gitaararrangement en gedurfde stiltes. Het ‘kale’ maar zeer sterke folkliedje ‘Alright Louise’ maakt tevens grote indruk en bewijst dat Mayfield naast het bespelen van zijn gitaar slechts zijn stem hoeft te verheffen. De emotieoverdracht tussen spreker en luisteraar hoeft niet opgewekt te worden, die is er gewoon. Of je het wilt of niet.

In contrast tot de rustige nummers staan twee langer uitgesponnen nummers. Voortkomend uit Mayfield´s muzikale experimenteerdrift worden zowel ‘Tomorrow Is My Slavename’ als afsluiter ‘Crooked Waits’ rustig opgebouwd, met daarin wederom de nodige stiltes. De rustig, bij vlagen onheilspellend, opgebouwde intro’s zijn sterk maar vergen ook de volledige toewijding en aandacht van de luisteraar. Uiteindelijk werken de intro’s met behulp van de bandleden, die dan voor het eerst echt van zich mogen laten horen, toe naar stevige gitaarerupties. De schijnbaar moeiteloze afwisseling tussen hard en zacht toont eens te meer de muzikale veelzijdigheid van de jonge songwriter.

Case Mayfield is niet de zoveelste jonge muziektelg die uit eenzelfde voorspelbare, mierzoete singer-songwriter vijver vist. Met zijn eigen stijl gekenmerkt door getergde zang, introspectieve en maatschappijkritische teksten, en ‘recht voor zijn raap’ mentaliteit, blijkt hij naast het grootste Nederlandse singer-songwritertalent van het moment, ook een regelrechte verademing voor de algemene Nederlandse muziekcultuur te zijn.The Many Colored Beast is een indrukwekkende debuutplaat en een visitekaartje voor een hoopvolle carrière.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Case Mayfield Label:Pias
Cover Django Django - Django Django

Django Django - Django DjangoEen zweem van hype. Dat hangt er om Django Django heen. In het Verenigd...

Cover Epica - Requiem for the Indifferent

Epica - Requiem for the Indifferent Het is bijna niet voor te stellen dat Epica dit jaar alweer tien jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT