RECENSIE: Ramón Valle - Flashes from Holland

Cover Ramón Valle - Flashes from Holland
recensie cijfer 2012-03-28 De Cubaanse jazzpianist en componist Ramon Valle woont al enkele jaren in Nederland. Sinds zijn verhuizing naar ons kleine kikkerlandje is het de pianist voor de wind gegaan. Hij stond twee keer op North Sea Jazz, bezocht festivals als Montreux Jazz en legende Roy Hargrove is inmiddels fan.

Als bedankje aan Nederland maakte de pianist het album Flashes From Holland. Een album dat een uitgebreid eerbetoon aan dit land is. Voor het project riep hij de hulp in van gitarist Jesse Van Ruller. Deze voorziet de pianist, met zijn subtiele gitaarstukjes die variëren van jazz tot rock, van de benodigde afwisseling. Zoals op ‘A Cuban Lost’, na goed drie minuten piano weet Van Ruller met zijn jazzy gitaarloopje het nummer weer haar urgentie mee terug te bezorgen.

Maar de hoofdrol is uiteraard weggelegd voor Ramon Valle. Op het ene nummer leeft hij zichzelf meer uit dan op het andere, maar het meest komt hij tot zijn recht als hij op het langzaamste tempo aan het pingelen is. ‘Van Gogh Letters’ voelt voornamelijk als een uitgerekte intro voor een nummer dat elk moment kan beginnen. Het subtiele pianospel wordt opgesierd met experimentele drum- en gitaardeuntjes. Pas na vier minuten begint er een dreigend, filmisch ritme. Als luisteraar ben je door deze opbouw al helemaal het nummer in gezogen.

Met Flashes From Holland levert Ramon Valle wederom een heerlijk project af. Zijn eerbetoon aan Nederland, dat elementen uit zijn Cubaanse geschiedenis moest laten samenvloeien met de Hollandse erfenis, klinkt nergens clichématig. Zijn, voornamelijk instrumentale, pianospel grijpt je meteen. Waar deze jazzstijl zelden boven het niveau van achtergrondmuziek uitstijgt weet Ramon Valle een cd lang te boeien. Ook interessant is de korte uitleg van alle nummers in het hoesje, waar Ramon Valle kort verteld over wat indruk op hem maakte en ook waarom.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Ramón Valle Label: 
Cover Birth of Joy - Life in Babalou

Birth of Joy - Life in BabalouHoewel de hoogdagen van de bluesy hardrock al een paar decennia achter ons...

Cover Lambchop - Mr. M.

Lambchop - Mr. M. Vijf sterren? Dat heb ik volgens mij nog nooit gegeven. Dat klopt. Bent u...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT