RECENSIE: Soen - Cognitive

Cover Soen - Cognitive
recensie cijfer 2012-01-28 Wat kan het werk van Recensent toch mooi zijn, zeker wanneer je een album als Cognitive van Soen in handen krijgt. De band is een nieuw project van voormalig Opeth drummer Martin Lopez, bassist Steve DiGiorgio (o.a. Testament en Iced Earth), gitarist Kim PLatbarzdis en zanger Joel Ekelöf (Willowtree).

Wanneer je weet dat Martin Lopez in de band zit wijzen alle vingers al in de richting van Opeth. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Zeker, Soen heeft invloeden van Opeth want met het Atmosferische en soms folk-achtige karakter van de muziek kun je er bijna niet omheen, Ook omdat Ekelöf een bezwerende stem heeft die als een kruising tussen Mikael Åkerfeldt (Opeth) en Maynard James Keenan (Tool) klinkt. Maar meer nog gaat de muziek richting Tool en hoor je ook Porcupine Tree en Anekdoten terug in de muziek. Kortom een mix die er voor zorgt dat de muziek spannend klinkt en als de productie en van David Bottrill ook nog eens perfect is, en de nummers dik in orde zijn, blijkt dat luisteren naar Cognitive alles behalve een straf is.

De tien nummers zijn gebouwd rondom de perfecte ritmes van meesterdrummer Lopez en basgigant DiGiorgio. Omdat de ritmes zo mooi zijn opgenomen is het zeker niet storend dat het gitaargeluid wat minder prominent aanwezig is. Juist doordat het geluid niet dichtgesmeerd is, is de balans perfect en krijgt de bevlogen zang van Ekelöf alle ruimte, wat het luistergenot alleen maar verhoogt. Wanneer ‘Fraccions’ invalt is direct duidelijk dat ‘Schism’ van Tool model moet hebben gestaan voor dit nummer. Hetzelfde tempo, lekkere baslijn, fijne overgangen en de mooie stem van Ekelöf maken dit gelijk al één van de mooiste songs van de plaat. ‘Delenda’ heeft ook weer dat heerlijke basgeluid maar neigt wat meer naar progressieve metal evenals ‘Slithering’ dat op zijn beurt weer erg veel Opeth invloeden herbergt. Ook het zeer rustige en folky ‘Ideate’ doet aan Opeth denken ten tijde van Still Life. ‘Purpose’ is dan weer een op Tool geënt nummer. Ook de sterke ritmes van ‘Canvas’ en ‘Oscillation’ zijn om te watertanden, de bijbehorende staccato riffs maken het plaatje compleet. Daarbij zijn de vocale overgangen in ‘Oscillation’ bijzonder inventief.

Liefhebbers van bovengenoemde bands dienen deze schijf blind te kopen. Zuurpuimen zullen Soen waarschijnlijk afdoen als een Tool kloon, maar die doen daarmee deze band ruim tekort. Omdat het alweer bijna zes jaar geleden is dat we de laatste Tool schijf mochten omarmen is Cognitive het best denkbare alternatief. Origineel? Absoluut niet. Mooi? Hemeltergend!
Recensent:Jan Didden Artiest:Soen Label:Spinefarm
Cover Le Peuple de l'Herbe - A Matter of Time

Le Peuple de l'Herbe - A Matter of TimeMet A Matter Of Time voegt Le Peuple De l’Herbe alweer het zesde album...

Cover Lacuna Coil - Dark Adrenaline

Lacuna Coil - Dark Adrenaline Hoewel metal met vrouwenzang nog steeds immens populair is, lijkt de grootste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT