RECENSIE: Evergrey - A Decade and a Half

Cover Evergrey - A Decade and a Half
recensie cijfer 2012-01-28 Soms ontgaat ondergetekende de toegevoegde waarde van een release volkomen. Neem nu A Decade And A Half van het Zweedse progressieve metalinstituut Evergrey.Het kan bijna niet anders of de fans van de band rond Tom Englund hebben alle acht albums van de band al lang in huis, dus om deze dubbele verzamelaar aan te schaffen moet er een gegronde reden zijn. Die reden zouden de twee unplugged tracks moeten zijn en juist die voegen maar bitter weinig toe aan het rijke oeuvre van Evergrey. Dat de band,of liever de platenmaatschappij, het vijftienjarig bestaan aangrijpt om eens terug te kijken lijkt logisch, maar dit riekt naar schaamteloze geldklopperij.

Over de songkeuze valt altijd te twisten op een verzamelalbum, maar van debuutalbum The Dark Discovery staan twee versies die van de liveplaat A Night To Remember gehaald zijn. Daardoor dus geen studioversies van het debuut. Jammer, want het zou mooi de ontwikkeling van de band, die vooral in het thuisland erg populair is, laten horen. Verder staan er netjes verdeeld van elk van de andere zeven studioalbums twee of drie nummers op de plaat. Hierbij ga je natuurlijk altijd nummers missen die ook op deze plaat hadden moeten staan, maar gelukkig staan dragende nummers als ‘Recreation Day’ en ‘Solitude Within’ op het album en natuurlijk kun je de fantastische live uitvoering van ‘For Every Tear That Falls’ niet genoeg horen. Helaas staat bijvoorbeeld ‘I’m Sorry’ er dan weer niet op. De twee live unplugged tracks zijn ‘Wrong’ en ‘Frozen’ die in de originele uitvoeringen op Glourious Collision veel beter uit de verf komen en ook in de studioversie op deze dubbelaar staan.

Doordat de nummers zonder enige vorm van remastering en zonder chronologische volgorde lukraak op de twee schijfjes zijn gekwakt, heeft deze release alles van een haastklus om de leemte naar een nieuwe studioalbum te vullen. Hoe briljant de muziek van de vijf Zweden ook is, hier zit waarschijnlijk niemand op te wachten en het is dan ook de vraag wie dit gaat kopen. Het doet een beetje afbreuk aan de integriteit van deze sympathieke band.
Recensent:Jan Didden Artiest:Evergrey Label:SPV
Cover Tommy Tornado - Cool Down

Tommy Tornado - Cool Down Tommy Tornado heeft reeds een indrukwekkende CV opgebouwd. De saxofonist...

Cover Sherry Dyanne - Sing Me a Song

Sherry Dyanne - Sing Me a Song Wat een fijne plaat, dit debuut van de tegenwoordig in Rotterdam wonende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT