RECENSIE: Overweight - Chapter 11

Overweight - Chapter 9
recensie cijfer 2011-11-27 Het is altijd leuk om te horen dat er dicht bij huis nog wat degelijke muziek te rapen valt. We mogen niet klagen in de Lage Landen, want naar welk genre je voorkeur ook uitgaat, er valt steeds wel een band uit de lucht die er de perfecte belichaming van is. Zo zorgen de jongens van Overweight lokaal voor de skapunk. Het muzikale verhaal van dit vijftal begon in 2001. Initieel vormden ze gewoon een coverband, maar al snel vonden ze hun heil in de skapunk. Na twee demo’s en enkele bezettingswissels, kwam de eerste langspeler The World For Sale er in 2009. Twee jaar later is er nog geen tweede album, maar de band laat wel opnieuw van zich horen met de EP Chapter 11, bestaande uit vijf nummers.

Door de toevoeging van ska aan de punksound zijn de mogelijkheden groter. De baslijnen zijn gevarieerder en de blazerssectie voegt een zomerse, opgewekte touch toe. De eerste twee tracks ‘Turbo’ en ‘Guantanamo’ getuigen hiervan. Toch is het genre ergens ook beperkt door dit typische geluid. Overweight weet dit probleem echter te omzeilen door voldoende sterk voor de dag te komen en hier en daar een onverwachtse wending te geven aan hun songs. In ‘I want it you got it’ horen we zo een refrein dat doet herinneren aan de nineties rock van weleer. ‘No More’ is dan weer een iets tragere, meeslepende punksong. De opgewekte upbeat muziek krijgt hier een behoorlijk emotionele ondertoon.

Verder is ‘Generation?’ op en top skatepunk, waar de blazerssectie de melodieën speelt die je normaal van de lead guitar verwacht. In het refrein wordt “We eat, we work, we’re killing time, but what to do tonight?” gescandeerd. In onze ogen lijkt het antwoord op deze vraag duidelijk: muziek maken. Dat deze jongens wellicht nooit verder zullen komen dan de niche van de punkconcerten, mag in dit licht een spijtige zaak lijken, want door de beperking van het genre zal de grote massa nooit volgen. Toch valt hier voldoende te swingen (of beter: skanken) om die grote massa alleszins bij voorbaat ongelijk te geven.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Overweight Label:Eigen Beheer
When All Light Dies – Transitions

When All Light Dies - TransistionsJe moet het maar kunnen: met vijf een band vormen, een populair genre...

Cover Lichte Dichter - Waterloper

Lichte Dichter - Waterloper In 2008 wist Jesse van den Elsen met zijn vijfkoppige band als Lichte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT