RECENSIE: King Mob - Force 9

King Mob – Force 9
recensie cijfer 2011-12-03 Met een beetje goede wil zou je King Mob een supergroep kunnen noemen. Spil van de band is Chris Spedding. Deze 67-jarige gitarist is vooral bekend van zijn sessiewerk met bands en artiesten als John Cale, Roxy Music, Katie Melua en Harry Nilsson. Andere bekende muzikanten in King Mob zijn Sex Pistols-bassist Glen Matlock en Martin Chambers, drummer van The Pretenders. Zij worden bijgestaan door gitarist Sixteen en zanger Stephen W. Parsons, bijgenaamd Snips.

Hoewel er in King Mob dus een schat aan muzikale ervaring bij elkaar komt, is Force 9 helaas geen bijzondere plaat. Slecht is het album niet, maar het is net zo min essentieel. Hierbij dient overigens opgemerkt te worden dat de songs op Force 9 geschreven zijn door Spedding, zanger Snips en gitarist Sixteen. Matlock en Chambers zijn dus blijkbaar alleen ingehuurd om de nummers in te spelen.

King Mob laat een vrij standaard rockgeluid horen met hier en daar een aan De Staat refererende hoekigheid. Dit laatste horen we vooral in 'Va Va Voom'. Helaas mist het nummer de haast maniakale gedrevenheid die De Staat kenmerkt, maar het is zeker een leuke track. Ook ' Who's Chasing Who' is vrij hoekig, maar andere songs, waaronder albumopener 'Lovers Of Great Renown' en 'Chapel Of Love' zijn weer meer standaard rocksongs. In 'Secret Song' zitten ook nog wat bluesy elementen verwerkt en deze horen we ook in een paar andere songs terugkomen.

'Selene Selene' heeft een lekkere groove en het afsluitende 'King Mob' klinkt nogal ingehouden. Deze twee songs werden overigens opgenomen zonder Matlock en Chambers. Drums en bas worden hier bespeeld door respectievelijk Andy Newmark (o.a. Roxy Music, Sly & The Family Stone, John Lennon, Sting) en Guy Pratt (Roxy Music, Michael Jackson, Madonna, The Orb).

Het belangrijkste minpunt van Force 9 is dat het album bol staat van de rockclichés en eigenlijk niets bevat wat we nog niet eerder hebben gehoord. Af en toe is het allemaal zo voorspelbaar dat het weer grappig wordt, zoals de overgaande telefoon aan het eind van 'Make That Call'. Anderzijds klinkt King Mob lekker strak en staat de sound als een huis. Liefhebbers van klassieke rockmuziek zullen Force 9 zeker wel kunnen waarderen. Als je behoefte hebt aan muzikaal avontuur kun je het album echter beter laten staan.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:King Mob Label:SPV
Cover Leningrad Cowboys - Buena Vodka Social Club

Leningrad Cowboys - Buena Vodka Social ClubToegegeven: als je je plaat Buena Vista Vodka Club noemt, maak je jezelf...

Chris Connelly – Artificial Madness

Chris Connelly - Artificial Madness De naam Chris Connelly zal bij de meeste mensen geen belletje laten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT