RECENSIE: Postmen - Apples & Oranges

Postman - Apples & Oranges
recensie cijfer 2011-11-10 Hoewel ondergetekende in de tijd van klassieker Documents(1998) van Postmen bezig was met andere muziekstromingen, wisten Remon Stotijn en de zijne weldegelijk indruk te maken met hun mix van scherpe raps, zomerse reggae en vette hiphop. Ook opvolger Revival(2001) ging er in als koek. Na het mindere Era(2003) betekende zakelijke geschillen het einde van Postmen. Als Postman begon Stotijn een solocarrière. In 2006 verscheen Green waarop toenmalig echtgenote Anouk te horen was. Haar rauwe, bluesy sound wist de weg naar het album te vinden, met als resultaat de bescheiden hit ‘Downhill’. Na gezondheidsproblemen en de scheiding met Anouk volgde in 2009 het zwaardere Postman dat hier op Festivalinfo met vier sterren werd bekroond. Door de wol geverfd is het tijd voor reflectie, want dat is het thema van Apples&Oranges, het nieuwe wapenfeit van Stotijn.

Het moet gezegd, de appels en sinaasappels smaken prima. Opener ‘What A Feeling’ is meteen raak. Het is opgewekt, zomers en fris, en dan hebben we het nog niet eens over het aanstekelijke refrein, wat net als alle koortjes en refreintjes op het album) is ingezongen door Alyssa Stotijn, de huidige vrouw van Remon. Stotijn zelf schetst met zijn lyrics op overtuigende wijze een tijdsbeeld van voor debuutplaat Documents,”Way back when MTV was still a music channel.” Ook het dansbare ‘Change’ weet te overtuigen. Net als de lyrics over verandering en de moeite die je daar voor moet doen. Voor Remon zelf is dit het sleutelnummer van het album.

Dat het album een duik in het verleden neemt blijkt niet alleen uit de teksten, maar ook uit een song als ‘Listen’, die de sfeer ademt van hits als ‘U Wait’ en ‘Cocktail’. Of ‘Old Album’ wat met een sample van ‘Foundation’ openlijk verwijst naar Documents. Fijn voor de fans van het eerste uur, maar gezien de boodschap, blijkt het slechts een flirt. Nog steeds zijn reggae, soul,funk en hiphop de fundamenten van Remon`s muziek, maar vroeger is geweest, ”If you want my old albums, buy my old albums”.

Allerminst een duik in het verleden is ‘Disgrace’. Of het moet de sample van Bob Marley`s ‘Rat Race’ zijn. Maar ondanks de kritische lyrics over de huidige tijden van carrière maken en social networks valt de track een beetje buiten de toon en vormt het zelfs een dipje op het verder constante album.

Apples & Oranges is aanstekelijk, fris, toegankelijk en tegelijk gelaagd. Het is tevens een fraai uithangbord voor de kwaliteiten van Postman, zowel tekstueel als muzikaal. Luister maar eens naar de single ‘She Knows’, een eerbetoon aan Alyssa. Het is dan ook niet verwonderlijk als Postman met dit album de weg naar het grote publiek weer weet te vinden. Het is hem gegund.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Postmen Label:Pias
Renee van Bavel - Renee Van Bavel

Renee van Bavel - Renee van BavelHoewel Renee Van Bavel al een paar jaar langs theaters, festivals en...

Blackbox Red - Battle

BlackBoxRed - Battle the Sparrows De Friese muziekgroep BlackboxRed timmert al enige tijd hard aan de weg. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT