RECENSIE: Ming's Pretty Heroes - Karma

Ming`s Pretty Heroes - Karma
recensie cijfer 2011-09-21 Een mooie foto van de roodharige zangeres Ai Ming Oei siert de hoes van Karma, het tweede album van Ming`s Pretty Heroes. De Rotterdamse formatie rondom singer/songwriter Ai Ming Oei heeft zowel nationaal als internationaal een aardig spoor achtergelaten. Met het debuutalbum Ok Mr. Mix(2009) wist de band niet alleen de aandacht van Nederlandse critici te trekken, maar het leverde ook een drie weken durende tournee door Duitsland op. Ze mochten in 2010 zelfs akte de presence geven op het MIDI Festival in Beijing. Alsof het niet genoeg was won Ai Ming Oei de Music Matters Award, waardoor ze zich Muziek Ambassadeur 2011 van Rotterdam mag noemen.

Ok Mr. Mix werd gekenmerkt door sfeervolle popliedjes en op Karma is dit wederom het geval. Ai Ming Oei gebruikt haar liedjes om de lastige vraagstukken in haar leven te verwerken. Muziek is haar uitlaatklep en dit keer is de centrale vraag of er zoiets als karma bestaat. Dit behandelt ze aan de hand van persoonlijke liedjes over haar verbroken relatie, teleurstelling en verleiding.

Dat haar muziek niet perse commercieel, maar juist heel eigenzinnig is, zou je bij het horen van opener ‘Out At Sea(Beneath The Radar)’ niet meteen zeggen. Een repeterend pianoloopje begeleidt het fijne stemgeluid van Ming door een fijne radiovriendelijke song met postrock invloeden. En ook ‘Master Of The Coup’ heeft een radiovriendelijk karakter. Een minpuntje is echter wel dat de wissel van couplet naar refrein niet echt lekker loopt in deze overigens goede song.

Met de eigenzinnige, gesproken ballade ‘Karma’ wordt toch duidelijk dat er veel ruimte is voor verdieping, nuance en dat men geen makkelijke popliedjes maakt. Dit geldt ook voor het experimentele karakter van ‘Make Way’. De mystiek, maar ook de structuur, maken van deze sfeervolle song meer een kunstwerk dan een popsong. Dat je dit soort liedjes op een album moet doseren, heeft Ming`s Pretty Heroes goed door en dit zware werkje wordt dan ook gevolgd door de pakkende single ’25 To Life’. En ook het met electro aangevulde ‘Vortex’ is door het aanstekelijk refrein pakkend. Naar het einde toe doet men met de mooie rustige liedjes ‘Moss’ en ‘Last Couple Of Years’ een stapje terug en komt Karma op een verstillende manier tot zijn eind.

Ming`s Pretty Heroes wil geen mainstream pop maken. Dat is goed te horen aan het alternatieve karakter van Karma. Gelijkenissen zijn er te vinden met artiesten als Tori Amos en Fiona Apple, maar Ming`s Pretty Heroes weet er wel steeds een eigen draai aan te geven. De hoogtepunten van Karma zijn voornamelijk de toegankelijkere popliedjes en de vraag is of het album hiermee zijn doel niet voorbij schiet.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Ming's Pretty Heroes Label:Rough Trade Records
Laura Marling - A Creature I Don’t Know

Laura Marling - A Creature I Don't KnowDe 21-jarige Laura Marling heeft er goed aan gedaan om niet in Noah And The...

John Martyn Johnny Boy Would Love This….A Tribute To John Martyn

John Martyn - Johnny Boy Would Love This…A Tribute To John Martyn Toen John Martyn , een pseudoniem van Ian David McGeachy, op zestigjarige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT