RECENSIE: Correspondence - Correspondence Music Vol. 1

Correspondence – Correspondence Music Vol. 1
recensie cijfer 2011-09-07 Correspondence is de artiestennaam van Samuel Wilson, een Amerikaanse singer/songwriter en rapper. Na een zwaar auto-ongeval verhuist de artiest naar Frankrijk om daar langzaam zijn creatieve kwaliteiten verder te ontwikkelen. Zijn debuutalbum Correspondence Music Vol. 1 wordt in samenwerking met de Nederlandse producer Ivar Vermeulen uitgebracht. Laatstgenoemde neemt ook een gedeelte van de soulvolle vocalen voor zijn rekening. Daarnaast wordt de rapper live ook nog eens ondersteund met de crème de la crème van het Nederlandse popcircuit. Onder andere leden van Benny Sings en de band van Wouter Hamel ondersteunen de Amerikaan.

Zijn muziek is duidelijk sterk beïnvloed door de Amerikaanse zuidelijke hiphop. Samuel heeft een relaxte manier van rappen en weet dit zeer aangenaam samen te laten vloeien met de soulvolle refreinen. Hierin is de artiest duidelijk beïnvloed door Outkast. Dit recept wordt op elk nummer aangevuld met afwisselende producties. ‘Open Up Your Soul’ heeft een heerlijk old school breakbeat ritme en doet daarmee dan in een keer sterk denken aan Pete Rock & CL Smooth. De zanger/rapper kan vervolgens op ‘Rain’ net zo makkelijk uit de voeten op een meer door reggae geïnspireerd ritme. Hoogtepunt bereikt de artiest op ‘Bring It On Back’. Met een simpele drum- en pianobeat haalt Samuel hier het beste in zichzelf naar boven. Het ritme klinkt relaxt, maar doordat de rapper hier een redelijke harde stijl hanteert weet hij toch te knallen.

Zo op het eerste gezicht wekt een Nederlandse release van een Amerikaanse artiest de indruk op dat hij niet goed genoeg is voor zijn thuismarkt. Op Correspondence Music Vol. 1 weet Samuel dit vooroordeel echter gemakkelijk van tafel te vegen. Het album bevat geen enkele knaller, maar door de relaxte mix van soul en hiphop blijft de plaat van begin tot einde boeiend. Dit wordt ook nog gecombineerd met een afwisselende aanpak bij elk nummer. Met een schijf als deze op zak kan Samuel Wilson sowieso trots terugkeren naar het Amerikaanse continent. Het is alleen de vraag of je dat nog wilt, misschien is Samuel Wilson veel leuker om in het kleinschalige Nederlandse circuit te houden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Correspondence Label:Rough Trade Records
Boots Electric – Honkey Kong

Boots Electric - Honkey KongSommige artiesten hebben bij wijze van spreken genoeg aan hun charismatische...

Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil

Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil Er zijn er duizenden: meisjes zoals Roos Rebergen. Meisjes die van bier,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT