RECENSIE: Incubus - If Not Now, When?

Incubus - If Not Now, When?
recensie cijfer 2011-08-22 Na vijf jaar is de Amerikaanse formatie Incubus terug van weggeweest. De band begon in de jaren negentig als heuse metalband, maar door de jaren heen vlakte het ruige karakter steeds verder af. Er werd geëxperimenteerd met verschillende genres en stijlen, maar na het verschijnen van Light Grenades in 2006 moesten we vaststellen dat de alternatieve rockformatie inmiddels steeds meer richting radiovriendelijke poprock ging. Of deze verandering een blijvende en bovendien positieve is, moet blijken uit het nieuwe album, If Not Now, When?.

If Not Now, When? start met de gelijknamige titeltrack, waaruit je meteen op kan maken dat er na vijf jaar het een en ander veranderd is. Muzikaal gezien heerst er een gevoel van rust, waarbij er weinig plaats is voor scherpe randjes, behalve dan bij de uithalen van Brandon Boyd. Zijn stem ligt dan ook duidelijk boven het voortkabbelende geluid van de muzikanten. Het gladgestreken karakter is dan ook even wennen. Bij het frissere 'Promises, Promises' en 'Friends And Lovers' blijkt dat de voorgaande beschrijving niet alleen voor de opening geldt. Helaas valt nu ook op dat het geheel wat stuurloos over komt. 'Thieves' start veelbelovend door het spannende intro, maar wanneer de zang ingezet wordt doet Incubus meteen weer een stap terug. Gelukkig is er wel meer pit te ontdekken dan bij eerdere tracks. Tijdens 'The Original' is er zelfs wat venijn te horen, maar hoewel het een degelijke song is, blijft de tekst wel flink achter. Teksten als; “You`re a skeletonkey, opening me” en ”Your mind it is original,girl you`re the original” zijn van een kinderlijke eenvoud waar je niet trots op hoeft te zijn.

Na het akoestische 'Defiance' is er eindelijk een hoogtepunt te ontdekken. Het afwisselende 'In The Company Of Wolves' doet denken aan Jeff Buckley en Pink Floyd. Het is mysterieus, gelaagd en de scheurende, langgerekte gitaarklanken vinden een balans met het ijzersterke spel van toetsenist Chris Kilmore. Ook de alternatieve wals 'Adolescents', blijkt een van de betere nummers op het album. Te meer omdat deze al twee jaar eerder geschreven is en het het meeste herkenbare Incubus nummer op dit album is.

Op If Not Now, When? vallen er pas tegen het einde een paar spaarzame hoogtepunten te ontdekken. De rest van de liedjes op het album worden te vaak gekenmerkt door een goed idee, waarbij de uitwerking zijn doel mist. Incubus maakt altijd wel albums die niet per definitie voortborduren op hun voorganger. Het kost dan ook vaak even voordat het kwartje valt, maar of dat dit keer ook zal gebeuren is nog maar de vraag.


Eerdere recensies van Incubus:
- 19-12-2007: Look Alive.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Incubus Label:Sony Music
Alexis Jordan - Alexis Jordan

Alexis Jordan - Alexis JordanHet verhaal van Alexis Jordan is in de afgelopen tien jaar al vaker...

Siinai – Olympic Games

Siinai - Olympic Games Een soundtrack bij de Olympische Spelen? Waarom ook niet. Sinds Kraftwerk de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT