RECENSIE: Tinariwen - Tassili

Tinariwen – Tassili
recensie cijfer 2011-07-11 Voor hun nieuwste album Tassili konden de Touaregstrijders van Tinariwen niet meer terugkeren naar hun reguliere opnamestudio. Tegenwoordig is zelfs voor deze doorgewinterde Afrikanen het woestijngebied van Mali niet veilig genoeg om rond te wandelen. Dus werd er uitgeweken naar Tassili. Een stuk woestijn in het zuiden van Algerije.

Ook maakte men voor de opname gebruik van nogal rigoureuze opnametechnieken. Alle apparatuur werd naar een tent in het midden van de woestijn verplaatst. Het idee was om al jammend ronde de kampvuren een plaat in elkaar te draaien. Drie weken later waren er elf nummers klaar en de nieuwste Tinariwen plaat geboren.

Waar Tinariwen op eerder werk ook al schitterde door haar eindeloze bluesritmes met hypnotiserend gezang weten ze dit kunstje op Tassili naar nog grotere hoogtes te brengen. Zo is ‘Asuf D Alwa’ een heerlijk rustige ballade in de stijl van de deltablues, waarin, begeleid door het kenmerkende klappende drumritme en akoestische gitaar, de hoofdzanger zijn klagende verhaal doet. Een mooie opwarmer voor het daaropvolgende ‘Tenere Taqhim Tossam’. Het gitaarritme is hier net een niveau omhoog gegooid en de hoofdzanger klinkt ineenkeer een stuk rauwer. Het ritme dat stap voor stap steeds meer toeneemt, doet de fantasieën prikkelen. Het kost weinig moeite om de heren geheel in trance rond hun kampvuur te zien spelen. Halverwege maakt het zangerige geluid van de zanger van TV On The Radio zijn intrede en is het nummer compleet.

Ook op ‘Ya Messinagh’ worden westerse tonen benut om de Afrikaanse muziek naar een hoger niveau te brengen. De blazers van The Dirty Dozen Brass Band spelen een meeslepend New Orleans-ritme dat wonderbaarlijk goed past bij de zware tonen van de Tinariwen muziek. Ook de blazers klinken alsof ze alles wat je niet mee wilt maken al meegemaakt hebben en zichzelf op hun laatste kracht door de woestijn slepen.

Het geheim van Tinariwen schuilt hem echter niet in de opzichzelfstaande nummers. Stuk voor stuk zijn het goede liedjes, maar ze zullen nooit los opgezet worden. Het geheim van Tinariwen schuilt hem in de luisteraar meenemen op een reis naar het zware leven van de Afrikaanse woestijnen. Dit doen ze door de luisteraar vanaf de eerste seconde in trance mee te voeren op hun hypnotiserende trip. Daar slaagt de band op Tassili weer magistraal in!
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Tinariwen Label:V2 Records
Epysode - Obsessions

Epysode - ObsessionsSamuel Arkan, gitarist van Virus IV, komt op de proppen met een nieuw project...

Part Time – What Whould You Say?

Part Time - What Whould You Say? Dat de 80’s op muzikaal gebied een heel relevante tijd waren, staat buiten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT