RECENSIE: Milk Maid - Yucca

Milk Maid – Yucca
recensie cijfer 2011-07-08 Milk Maid. Vreemde naam voor een psychedelisch rockbandje. Je vraagt je af wat ze ermee bedoelen, maar waarschijnlijk betekent het helemaal niets. De mannen geven namelijk de voorkeur aan impulsieve acties. Aan jams en snelle creatieve sessies, meer dan aan overdachte liedjes.

Dat hoor je terug op hun debuutplaat Yucca (hetgeen een soort palmlelie is). Inspiratie zit er niet in bij deze band. Nee, over het algemeen heb je het wel gehad met drie akkoorden. Of iets meer of minder. Neem bijvoorbeeld ‘Dead Wrong’ en ‘Such Fun’ met respectievelijk vier en twee akkoorden.

U voelt hem aankomen: dat is saai. Zeker als die akkoorden ook nog eens staccato worden aangeslagen, zoals in ‘Can’t You See’. En zeker ook als de afwisseling in de meeste nummers moet komen van een ietwat veranderende drum.

Echter, het meest irritante is de zang. Als we een persbericht moeten geloven, bevat dit album teksten over rauwe zaken, over aftakelende relaties en over emotionele conflicten. Jammer genoeg is de uitermate monotone zang verdronken in galm, zodat de tekst domweg niet te verstaan is. En dan niet nog een beetje te verstaan, nee, niet. ‘Can’t You See’ is zo’n nummer waarbij je geen idee hebt waar het over gaat. Ja, over iets niet kunnen zien, waarschijnlijk. Juist bij een band waar de slecht geproduceerde muziek – het album is opgenomen in een huiskamer – niet weet te boeien, zou een goede tekst iets goed kunnen maken. Het mocht niet zo zijn.

Er zijn godzijdank een paar nummers aan te merken die ietwat beter uit de verf komen. Zo is er bijvoorbeeld ‘Girl’. Doordat het nummer niet aangeslagen wordt op de gitaar, maar getokkeld, klinkt die gelijk een stuk zuiverder en gevarieerder. Bovendien doet de bas ook een duit in het zakje als het aankomt op het maken van een leuk liedje en zelfs de zang is goed verstaanbaar. Jammer genoeg is ook dit nummer een herhaling van zetten die snel verveelt.

Enkele liedjes op Yucca zijn het aanhoren enigszins waard. Maar het merendeel van deze nummers had bij het vuilnis gekund. Het album is slecht gespeeld, slecht opgenomen en slecht bedacht. Er zit ogenschijnlijk geen idee achter en als dat wel zo is, dan moet Milk Maid daarmee ophouden.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Milk Maid Label:Fat Cat
Earth Crisis

Earth Crisis - Neutralize the Threat Earth Crisis wordt in het algemeen aanzien als één van de pioniers van de...

Dustin O`Halloran

Dustin O'Halloran - Vorleben Sinds Jóhann Jóhannsson doorbrak met Englabörn werd het steeds drukker op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT