RECENSIE: Jonas David - Keep the Times

Jonas David – Keep the Times
recensie cijfer 2011-06-02 Gek is het. Jonas David is een Duitser, maar het feit dat het label met de oer-Hollandse naam Volkoren hem boekte en dat de singer/songwriter in het boekje onder anderen ene ‘Zwaantje’ bedankt, doet vermoeden dat er een bruggetje naar ons landje te maken zou zijn. Helaas is die niet te vinden.

Helaas, vooral omdat het debuutalbum Keep The Times een aanwinst zou zijn voor de lijst Nederlandse releases van dit jaar. David schrijft namelijk hele mooie, kleine en breekbare liedjes, geïnspireerd op de wereld van zijn nogal intensieve en indrukwekkende dromen. Schijnbaar heeft hij dit album compleet gebaseerd op het gevoel dat hij overhield aan emotioneel zware dromen als hij wakker werd. Volgens het persbericht "was het plot van zijn dromen hem ontgaan als hij wakker werd, maar waren de bijbehorende melodieën en geluiden hem kristalhelder bijgebleven, klaar om ze op te nemen".

Dat Keep The Times enorm dromerig klinkt is dan ook niet vreemd. Begeleid door een band, maar vooral door zichzelf (David speelt gitaar, bas, drums, percussie en xylofoon) weet David een kalm en kabbelend album neer te zetten, dat mede door de frequente samenzang naar een hoger niveau wordt getild

Het nadeel is echter dat sommige nummers meer slaapverwekkend, dan dromerig zijn. Niet dat de nummers daarmee slecht zijn, maar wie echt naar de plaat gaat luisteren, loopt het gevaar dat er een ongewild uiltje wordt geknapt. Neem ‘Shades’, dat een idyllisch landschap creëert, mede dankzij de lijzige falsetto van David. Het is alsof er geschommeld wordt, tot je slaapt.

Ook afsluiter ‘All I Know’ is zo’n schitterend dommelliedje, ware het niet dat hier op het eind de bak met geluid gelukkig nog even flink wordt opengetrokken. ‘All I Know’ is misschien wel een schitterende samenvatting, en daarmee terechte afsluiter, van het album.

Een groot deel van de nummers weet je namelijk met je ogen dicht mee te voeren, zonder dat ze van slaapverwekkendheid kunnen worden beticht. Neem de briljante opener ‘Fears Take Flight’. Na een slim vocaal introotje, wordt op een dunne basis van gitaar, drums en xylofoon een bijzonder mooi lied gezongen. En zo zijn er meer liedjes, die de luisteraar gelukkig regelmatig zullen wekken, mocht die bij een minder liedje even zijn weggezakt.

Jonas David zoekt de delicate rand op tussen droom- en slaapmuziek, maar weet voornamelijk aan de goede kant te blijven. Het levert een heel erg mooi album op, zonder dat er ooit kans is op commercieel succes of veel airplay. Keep The Times is zo’n album dat zo af en toe uit de kast komt bij de echte liefhebber en dan met waardering wordt gedraaid.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Jonas David Label:Volkoren
Comet Gain - Howl Of The Lonely Crowd

Comet Gain - Howl of the Lonely CrowdTerwijl veel muziekliefhebbers dagelijks op zoek zijn naar de nieuwste Britse...

Kid Loco – Confessions Of A Belladonna Eater

Kid Loco - Confessions of a Belladonna Eater Kid Loco is het alter ego van de Franse muzikant, DJ, remixer en producer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT