RECENSIE: About Group - Start & Complete

About Group - Start & Complete
recensie cijfer 2011-05-28 `Supergroepen` verkrijgen deze naam door het samenkomen van muzikanten uit verschillende bands. Ze maken (vaak) ander materiaal dan dat ze bij hun eigen band doen, maar verder is het eigenlijk niets meer dan een 'nieuwe' band. Dit geldt maar deels voor de About Group. De band, onder leiding van Alexis Taylor (Hot Chip), bestaat o.a. uit leden van This Heat, Spring Heel Jack. Ze maken muziek die nog niet volledig is uitgewerkt, wanneer de opnames van een album beginnen. Nee, ze improviseren. De eerste keer dat de band bij elkaar kwam was in 2009, om in een dag het eerste album op te nemen. Ditmaal is de aanpak iets gewijzigd, maar nog steeds is het gevoel van een spontaan album bij elkaar improviseren het uitgangspunt.

Bij Start & Complete deelde Alexis Taylor vlak voor de opnames wat van zijn eigen demomateriaal uit aan de bandleden. Hierdoor was het voor de leden een stuk minder vaag dan bij het voorgaande album. In de Abbey Road Studio 2 namen de heren het nieuwe album wederom in een dag op. En het moet worden gezegd, door dit principe hangt er een vrij ongedwongen sound over Start & Complete.

Na de korte inleiding van 'Married To The Sea (A)' start het album met misschien wel zijn meest toegankelijke popliedje; 'Don`t Worry'. Het nummer komt met z'n langgerekte orgeltonen, riffjes van de (wah-wah)gitaar en de duidelijke songstructuur compleet en uitgewerkt over. Dit is helaas niet over alle songs op het album te zeggen. Hier en daar sluipen er nog wel eens vervreemdende geluiden door de songs heen. Deze experimentele kant, zoals te horen is op 'Repair Man', kan goed vallen, maar het kan ook minder goed uitpakken. De melancholische ballad 'Lay Me Down' bijvoorbeeld, zou je zomaar kippenvel op kunnen leveren, ware het niet dat het onderweg tegen een solo van vervormde tonen aanbotst. Fascinerend ja, maar op den duur leidt het de aandacht af van een heel mooi liedje. Na het speelse, op een piano- en orgelarrangement leunende 'A Perspective' volgt de softpop van 'There`s A Way To End This Run Of Doubt'. Aangezien het echter na 45 seconde abrupt eindigt, is het nauwelijks een song te noemen.

Het hoogtepunt op Start & Complete is duidelijk de soulvolle jamsessie die het langgerekte en volledig uitgebouwde 'You`re No Good' eigenlijk is. Hoewel het hier een cover betreft (The Harvey Averne Dozen) kunnen we concluderen dat deze versie van About Group geen afbraak is, maar eerder een verrijking. About Group sluit Start & Complete af waar het begon, met de verstillende klanken van 'Married To The Sea (B)'.

Start & Complete is niet zomaar een album wat je even snel beluistert. Het heeft wat meer luisterbeurten nodig om op je in te werken. Als je echter niet tegen experimentele invloeden of de wat zeurderige vocalen van Alexis Taylor kunt, kan je jezelf de moeite van meerdere luisterbeurten beter besparen.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:About Group Label:Domino Records
Cass McCombs – Wit’s End

Cass McCombs - Wit's EndWie denkt dat singer/songwriter-muziek saai is, kent Cass McCombs niet. De...

Nik Freitas – Saturday Night Underwater

Nik Freitas - Saturday Night Underwater Nik Freitas is een singer/songwriter uit Californië. Hij heeft tot nu toe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT