RECENSIE: Laura Vane & The Vipertones - Sugar Fix

Laura Vane & The Vipertones – Sugar Fix
recensie cijfer 2011-05-15 Het was nooit de bedoeling om samen een album op te nemen. De Britse Laura Vane kwam voor een enkel nummer naar Nederland over om deze samen met de producer Phil Martin op te nemen. De samenwerking beviel echter goed en inmiddels brengt het duo, samen met een achtkoppige band, al haar tweede album Sugar Fix uit. Samen maken ze de tegenwoordige zo populaire retrosoul.

Op het eerste gezicht heeft de samenwerking alles in zich om een groot succes te worden. Laura heeft een ontzettend aangename stem en de producties van Phil zijn gewoonweg sterk. De blazers, funky basritmes en instrumentale gedeeltes vullen elkaar voortreffelijk aan. Daarnaast bevat Sugar Fix afwisselende producties. Zo heeft het nummer ‘Capsize’ een ontzettend sterk gitaarriff die gegarandeerd de dansvloer kan vullen. Op een nummer als ‘Floating’ zingt Laura vervolgens over een meer naar ska neigend ritme heen.

Helaas blijven weinig nummers tot het einde toe boeien. Waar de nieuwe retrosoulgeneratie vaak de kritiek krijgt dat ze wel weten hoe goede muziek te maken, maar niet hoe ze hits moeten maken, heeft het duo hier duidelijk geprobeerd aangename singles te produceren. Recent toonde de Amerikaanse groep Fitz & The Tantrums aan dat dit zeker mogelijk is. Bij Laura Vane & The Vipertones lukt het helaas niet en haalt het juist de kwaliteit uit de nummers.

Zo lijkt ‘Time Ain’t Waiting’ aan het begin een gevoelige ballade, later wordt er echter een te overdadig aanwezig achtergrondkoor toegevoegd. Hierdoor strandt het nummer in een muur aan zang. Dat is hetzelfde geval bij ‘All over again’. Het nummer heeft een fantastisch drumritme, goed aangebracht pianomelodie en zelfs het koortje valt precies op tijd in. Wanneer het lied echter enkele tellen doorloopt wordt er wederom een ontzettend simpel refrein ingezet.

Op Sugar Fix laat de Britse Laura Vane horen een zangeres met een grote potentie te zijn. Het is echter niet deze plaat die haar de wereldwijde faam gaat bezorgen. De verschillende nummers zijn te veel gericht op het vinden van een groot publiek. Hierdoor klinken de liedjes weinig verrassend en zullen ze vermoedelijk het tegenovergestelde effect teweeg brengen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Laura Vane & The Vipertones Label:Unique Records
Nik Freitas – Saturday Night Underwater

Nik Freitas - Saturday Night Underwater Nik Freitas is een singer/songwriter uit Californië. Hij heeft tot nu toe...

Austra – Feel It Break

Austra - Feel it Break Met de single ‘Beat And The Pulse’ wist Austra eind vorig/begin dit jaar al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT