RECENSIE: Tangled Horns - Klang

Tangled Horns – Klang
recensie cijfer 2011-05-26 Wederom wordt uw recensent verblijdt met een groep uit België. Het lijkt wel of het niet op kan bij onze zuiderburen. Blijkbaar staan er in dit vriendelijke landje muzikale bomen waar bijzonder genietbare vruchten in de vorm van lekkere bands aan groeien. Zo maakte ondergetekende kennis met Klang, het debuutalbum van Tangled Horns.

De bijgeleverde bio rept over een band die het beste van grunge, stoner, blues en rock combineert. Invloeden die genoemd worden zijn Nirvana, Melvins, John Spencer Blues Explosion en Soundgarden. Namen waar wat voor te zeggen valt en daarbij zijn nog wel meer invloeden te bedenken en als een ware muzikale kameleon smeedt het vijftal alle invloeden tezamen tot een coherent geheel dat goed te verteren valt. Wat opvalt is dat de band lekker rauw en ongecompliceerd klinkt.

Openingsnummer ‘Fear!Desire’ valt al op doordat het nummer aan een kruising tussen Joy Divison en Killing Joke doet denken. Het ijle gitaargeluid, en de declamerende zang van Tim van de Plas in het refrein en de repeterende riff maken dit nummer onsterfelijk, en dan moet de rest van het album nog komen. Mooi is dat Van de Plas rauw uit de hoek kan komen zoals in ‘Heavy Rain’, maar in het sterk op Black Sabbath’s leest geschoeide ‘Dead Wings’ wat aan Ozzy Osbourne doet denken.

Over het algemeen is de muziek van Tangled Horns slepend en zijn de snellere stukjes spaarzaam, maar daar waar het tempo omhoog gaat zoals in het afwisselende ‘Perfect’ en de stampers ‘Just Say When’ en ‘Smudge’ klinkt het allemaal nog wat spannender. Hier doet de band in de verte wat aan The Cult denken. Het bijna negen minuten durende ‘Burning Man’ is dreinend in de beste Black Sabbath-traditie en het constant aanwezige noisy gitaargeluid geeft het nummer iets naargeestigs. Afsluiter ‘Tangles Souls’ is eveneens slepend, tegendraads en de vervormde vocalen geven het nummer een apart, enigszins industrial tintje.

Wanneer je niet vies bent van een dampende en rockende groove en ook een lekkere smerige productie voor lief neemt vind je in Tangled Horns vast iets naar je gading. Het draait bij deze band om pure en eerlijke muziek. Een groep om in de gaten te houden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Tangled Horns Label:Eigen Beheer
Death Letters - Post-Historic

Death Letters - Post-HistoricBluesrock maken de jongens van Death Letters uit Dordrecht helaas niet...

The Grolschbusters - Make My Day

The Grolschbusters - Make My Day The Grolschbusters komen uit de Achterhoek. De band telt maar liefst twee...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT