RECENSIE: Celluloid Heroes - Spectacle Royale

Celluloid Heroes – Spectacle Royale
recensie cijfer 2011-04-17 Onlangs bracht de Bredase alternatieve rockband Celluloid Heroes hun eerste EP Spectacle Royale uit. De vierkoppige formatie speelde sinds de oprichting in 2005 net als ieder beginnend bandje op zoveel mogelijk locaties in binnen- en buitenland. Voordat je met een (mini) album komt, kan het tenslotte geen kwaad om flink wat podiumervaring op te doen. De sound van de band omschrijven de leden zelf als melodieuze, energieke en innovatieve rock. Hoewel de leden al het materiaal zelf schrijven, bevat het invloeden van bands als Editors, Arctic Monkeys, The Killers en Muse.

Mocht je nu denken; “dat zijn toffe bands, ik ben benieuwd”, prima, maar helaas komen de invloeden van de eerdergenoemde grote namen op Spectacle Royale niet altijd even sterk naar voren. Tegelijk bevat het vier tracks tellende schijfje ook niet echt innovatieve rock.

Wat biedt Spectacle Royale dan wel? Allereerst een opvallende vormgeving, die niet alleen de cover bestrijkt, maar ook wordt doorgetrokken tot op het schijfje zelf. Hoewel het kleurenschema zich beperkt tot rood, zwart en wit zijn de afbeeldingen voorzien van fraaie schetsen. Muzikaal gezien is de sound melodieus en energiek. De drums zijn stevig en de gitaar is duidelijk aanwezig. Op ‘The Afterglow’ bijvoorbeeld zijn de drums vanaf het eerste moment stuwend aanwezig, de zang is echter niet altijd even prettig om naar te luisteren. Het ingetogen startende ‘Life & Death’ mondt uit in een goed lopend refrein. Pas op ‘Spectacle Royale’ zijn de toetsen van zanger/toetsenist Rutger Rijken voor het eerst echt aanwezig. Ook laat gitariste Marijke Vrolijk haar zang voor het eerst horen. Dit doet ze zeker niet onverdienstelijk. Het valt inmiddels wel op dat de zang over het algemeen erg dik boven de muziek ligt. Een betere balans tussen zang en muziek is geen overbodige luxe. Met 'Control' volgt nog een heus duet. De samenzang heeft een positief effect op de zang van Rijken, het klinkt namelijk een stuk stabieler.

Spectacle Royale is zeker geen slecht debuut. Voor een EP in eigen beheer is er goed omgesprongen met de mogelijkheden. Muzikaal gezien is het niet verrassend, maar degelijk is het wel. De refreintjes liggen redelijk in het gehoor en ook het spel is verdienstelijk. Zoals al eerder gezegd is de balans tussen zang en muziek een minpuntje, maar al met al is Spectacle Royale een redelijk begin.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Celluloid Heroes Label:Eigen Beheer
[Federico Aubele] – [Berlin 13]

Federico Aubele - Berlin 13 Federico Aubele is een Argentijnse artiest die enige tijd in Duitsland...

Good Morning Spider - Good Morning Spider Een oordeel vellen over de slaagkansen van een band aan de hand van drie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT