RECENSIE: Pater Moeskroen - En de Kelten

[Pater Moeskroen] – [En De Kelten]
recensie cijfer 2011-02-27 Pater Moeskroen brak in 1991 landelijk door met hun hit ‘Roodkapje’. Hoewel de band al jaren groot en bekend is en voor volle zalen speelt, is ze nooit zo groot geworden als ze naar mijn mening eigenlijk zou moeten zijn. Hun muzikale stijl is bij vlagen vergelijkbaar met de Dropkick Murphys, die wel wereldberoemd geworden zijn met hun stevige folk. Nu word je met Nederlandse folkpop niet snel wereldberoemd, maar meer erkenning en waardering voor deze groep, is in eigen land toch wel op zijn plaats.

Naast de bekendere feestnummers bestaat het repertoire van Pater Moeskroen ook uit rustige melancholische nummers. Deze nummers pasten minder goed in de uitgelaten sfeer van een festival en kwamen beter tot hun recht in een intiemere situatie. Vandaar dat Pater Moeskroen 's zomers een festivaltour houdt en in de winter de theaters intrekt. Een theatertour geeft de multi-instrumentalisten tevens de mogelijkheid om zoveel mogelijk verschillende instrumenten te gebruiken. Hierdoor gaan er ruim 60 verschillende instrumenten mee het theater in. De nieuwe cd van Pater Moeskroen wordt gepresenteerd in het jaar waarin de band maar liefst 25 jaar bestaat. De jubileum cd En De Kelten is verbonden aan de theatertour, die nog loopt tot en met 23 april.

Pater Moeskroen maakt folkpop en En De Kelten mag dan wel de cd zijn die verbonden is met de wat meer ingetogen theatertour, het is niet de meest rustige muziek die op deze cd gezet is. De meerderheid van de Iers getinte nummers, zou dan ook zeker niet misstaan in een feesttent. Het zijn dan ook voornamelijk vrolijk swingende songs, of zoals ze zelf zeggen in een van de nummers: ”Een vleugje vrolijk en twee scheutjes pijn”. Naast het thema Kelten en de bijpassende muziek, is het overkoepelende thema op de cd liefde en in het bijzonder de nadelen die er aan kleven. Dit alles wordt echter met een enorme knipoog verwoord. Zo is bijvoorbeeld de wending op het nummer 'Joost', die “anders geaard is” , ontzettend hilarisch.

De cd is een feestje voor je speakers, het is alleen aan te raden hem niet in de auto te draaien, omdat dat garant staat voor een dijk van een snelheidsovertreding. Om de balans er in te houden zijn er naast de drukkere feestnummers, die het plezier van de cd af laten knallen, gelukkig ook nog enkele melancholische nummers. Een van deze melancholische nummers doet denken aan ‘November’, de bewerking van het Ierse nummer ‘Raglan Road’ door Rowwen Heze. Deze band is dan ook het beste andere voorbeeld van een uitermate muzikale groep, die zeer goed in staat is om theater met festival te combineren. Het kleine verschil is misschien dat de teksten van Pater Moeskroen in het Nederlands zijn en je daardoor sneller in staat bent ze uit volle borst mee te zingen. En wat is het heerlijk om deze cd ongegeneerd mee te zingen. De folk van Pater Moeskroen helpt zelfs de meest doorgewinterde pessimist uit een winterdepressie!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Pater Moeskroen Label:Around&Around
Bruno Mars – Doo-wops & Hooligans

Bruno Mars - Doo-Wops & HooligansJe kan gerust zeggen dat 2010 het jaar van Bruno Mars was. Na enkele...

Syriana - The Road to Damascus

Syriana - The Road of Damascus Syriana is het nieuwe project van Nick Page. Hij was eerder betrokken bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT