RECENSIE: Wye Oak - Civilian

Wye Oak – Civilian
recensie cijfer 2011-03-06 In 2006 beginnen Andy Stack (drums, toetsen, achtergrondzang) en Jenn Wasner (zang, gitaar) een band die ze Monarch noemen. Deze naam veranderen ze echter al snel in Wye Oak, naar de officiële staatsboom van de Amerikaanse staat Maryland, waar Stack en Wasner vandaan komen.

In 2007 debuteert Wye Oak met het in eigen beheer uitgebrachte If Children dat een jaar later opnieuw wordt gereleased door het label Merge. Na The Knot uit 2009 is Civilian inmiddels alweer het derde album van het tweetal. In Amerika verschijnt dit album bij Merge, maar in ons land wordt Civilian door City Slang uitgebracht.

De muziek die Wye Oak maakt, laat zich omschrijven als trage indierock met invloeden uit folk, dreampop en een beetje shoegaze. Het geluid is een beetje noisy en vrij vol, soms zelfs volledig dichtgesmeerd. Het wat sombere stemgeluid van Wasner maakt het geheel af.

Civilian opent met het trage, op een repetitief loopje gebaseerde ‘Two Small Deaths’. In ‘The Altar’ gaat het tempo iets omhoog en deze song heeft een wat meer rockend geluid. Het eerste echte hoogtepunt is echter het nog iets hardere ‘Holy Holy’, waarvan het drumwerk wel wat aan dat van Low doet denken, maar dan versneld. Deze song nestelt zich meteen in je hoofd en blijft daar voorlopig wel een tijdje zitten.

Ook de donkere, redelijk uptempo titeltrack is erg sterk, met name door de krassende gitaarpartij. Ook ‘Hot As Day’ is lekker noisy, vooral in de refreinen. ‘Fish’ is een wat tragere track, waarin je kunt wegzakken als in een warm bad.

Civilian bevat ook wel een aantal wat lichtere songs, zoals ‘Dogs Eyes’ en ‘Plains’, maar deze hebben dan wel een paar noisy passages. De twee laatste songs op het album, ‘We Were Health’ en ‘Doubt’ zijn rustig en melancholisch, al heeft ‘We Were Health’ nog wel een lekker stevig eind.

De muziek van Wye Oak is stroperig, maar tegelijkertijd bedwelmend. Civilian zuigt je naar binnen en laat je voorlopig niet meer los.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Wye Oak Label:City Slang
Duke Garwood – Dreamboatsafari

Duke Garwood - DreamboatsafariHet eerste wapenfeit van de Londense singer/songwriter Duke Garwood was...

The Twilight Singers – Dynamite Steps

The Twilight Singers - Dynamite Steps The Twilight Singers begint oorspronkelijk als een zijproject van Afghan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT