RECENSIE: The Veldman Brothers - Spreadin' Around

The Veldman Brothers – Spreadin’ around
recensie cijfer 2011-02-09 Blues uit Overijssel? Geen combinatie die mensen op het eerste gezicht snel zullen maken. Met Daniel Lohues en Harry Muskee als vaandeldragers van de Nederblues lijkt het wel alsof al het goede, in dit geval, uit Drenthe komt. The Veldman Brothers komen echter wél uit Overijssel en leverden met Home vier jaar geleden al een dijk van een debuutalbum uit. Spreadin’ Around is een plaat waarop deze lijn vol passie doorgezet wordt.

De schurende mondharmonica, zingende hammond orgel en jankende gitaar komen in perfecte balans samen. Of de heren zich nu uitleven op een ruiger bluesrock nummer als ‘Need to Know’ of het meer gevoelige ‘Leavin’‘, elk nummer klinkt ongelooflijk aangenaam. De duidelijk te horen invloeden lopen uiteen van de Chicago blues tot en met de meer zuidelijke delta blues.

Daarnaast mag naast Gerrit Veldman ook broer Bennie gedurende enkele nummers het vocale gedeelte voor zijn rekening nemen. Zo worden nummers als ‘Everyday I Play the Blues’ aangenaam door Bennie zijn zwarte stem, terwijl Gerrit met zijn veel blankere stem geschikter is voor de bluesrock tracks.

Spreadin’ Around heeft even op zich laten wachten. Maar het is al het geduld dubbel en dwars waard geweest. De cd wisselt voortreffelijk af tussen de rustige blues en de meer naar rock neigende variant. Daarnaast is er ook een perfecte balans tussen het keyboard, de mondharmonica en de beide zangers. Op Spreadin’ around is gewoon een bluesband aan het werk die al jaren met elkaar speelt en hier nog steeds elke seconde van geniet. Dat is te horen en maakt de plaat zeer plezierig om naar te luisteren. Om het maar cliché te zeggen; Spreadin’ Around is on-Nederlands goed.


Eerdere recensies van The Veldman Brothers:
- 19-09-2007: Home.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:The Veldman Brothers Label:Eigen Beheer
British Sea Power – Valhalla Dancehall

British Sea Power - Valhalla DancehallNeem een zich langzaam maar zeker ontwikkelende indie-rockband en zet ze eens...

Assassin - Breaking The Silence

Assassin (band) - Breaking the Silence De groepsnaam Assassin , een band uit het Duitse Düsseldorf klinkt voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT