RECENSIE: Gangrene - Gutter Water

[Gangrene] – [Gutter Water]
recensie cijfer 2011-02-01 Gangrene is een producers duo bestaande uit The Alchemist en Oh No. The Alchemist is momenteel tour dj voor Eminem en Oh No is getekend op het bekende label Stones Throw. Beide heren leerden elkaar kennen via hun gemeenschappelijke vriend Evidence van Dilated Peoples en ze besloten te gaan samenwerken. Het gevolg van een samenwerking tussen twee zeer bekende producers is dat er een album ontstaat wat je al snel gaat vergelijken met Champion Sound, de samenwerking tussen de wereldberoemde producers Madlib en J Dilla. Niet alleen omdat dat album een van de beste en bekendste samenwerkingen is op hiphop producers gebied, maar in dit geval vooral omdat Oh No de broer is van Madlib. Het is echter van meet af aan duidelijk dat Alchemist en Oh No de lat een stuk lager leggen dan hun voorgangers. Gangreen is namelijk de medische term voor het afsterven van weefsel, en ook de titel Gutter Water belooft niet heel veel fris.

De muziek die door de twee producers wordt gemaakt op Gutter Water bestaat uiteraard uit duistere dikke hiphop beats met bijbehorende smerige en ruwe teksten. En het is eigenlijk ook wel weer eens een verademing naast al de Amerikaanse gepolijste hitjes die tegenwoordig uitkomen om zo iets te luisteren. Als je zoekt naar een tegenhanger van de huidige generatie Amerikaanse hiphop moet je deze eens in je cd speler mikken. Het is allemaal niet te gepolijst, gewoon een leuk project, twee mannen die er plezier in hebben maken samen muziek, verder niets. Maar wat voor zieke geesten zijn er in hemelsnaam nodig om een cd te maken die veel weg heeft van een nachtelijke gedrogeerde rugzaktrip in de stijl van Fear and Loathing in Las Vegas. De nummers 'Not High Enough' en 'Take Drugs' geven in ieder geval een kleine hint hoe er in de studio gewerkt zou kunnen zijn. Het grote gevaar wat op de loer ligt wanneer er twee kapiteins op een schip zitten, is dat er geen eenduidige koers wordt gevaren. Gelukkig is er door de keuze van het thema smerigheid al een heel duidelijke lijn ingezet. Daarnaast is er nauwelijks verschil in zowel de stijl als kwaliteit die de beide heren leveren. De uitkomst van dit alles is een goede en vermakelijke cd. Maar met een gastenlijst die bestaat uit onder andere de rappers Raekwon, Evidence, Guilty Simpson en Big Twins kon je je sowieso al geen buil vallen.

Iets wat zeker ook even vermeld dient te worden is de hilarische clip die voor het nummer 'All Bad' gemaakte is. Deze clip is een bundeling van reacties van mensen die het bekende smerige internetfilmpje “2 girls 1 cup” kijken. Geen hoogstaand vermaak, maar wat een lol! Soms heb je gewoon behoefte aan een slechte film die bol staat van de vloeken, viezigheid en geweld. Deze cd vormt gewoon het muzikale equivalent van dat soort films.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Gangrene Label:Groove Attack
Eefje de Visser – De Koek

Eefje de Visser - De KoekIn 2009 won Eefje de Visser de Grote Prijs van Nederland, in de categorie...

The Blackout Argument – Detention

The Blackout Argument - Detention The Blackout Argument is een tamelijk onbekende groep. De Duitse band maakt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT