RECENSIE: Novack - Sequences & Stills

Novack – Sequences & Stills
recensie cijfer 2010-12-31 Met inmiddels doorgebroken acts als C`mon & Kypski, Kyteman en Destine, timmert Utrecht als relevante muziekstad stevig aan de weg. Na de bij 3FM tot Serious Talent verkozen rockformatie Kensington, is het nu tijd voor het volgende veelbelovende talent van Utrechtse bodem; Novack .

Novack is voortgekomen uit de postrock-formatie Vladimir, die in 2005 furore maakte met hun subtiele debuutalbum The Notion Express . Ondanks dit goed ontvangen debuut werd het snel stil rondom de band. Zanger Sander van der Linden en drummer Wubbo Siegers werkte al enige tijd aan zijproject Novack, wat na het uiteenvallen van Vladimir alleen maar intensievere werd. Het duo schreef muziek voor een debuutalbum en ze vormde samen met basgitarist Chris Siegers (broer van) en trompettist Jan Dekker hun nieuwe formatie. Hoewel de werkzaamheden aan het debuutalbum Sequences & Stills al in 2009 werd afgerond, lag het album in 2010 nog steeds op de plank. Na een lange zoektocht naar een platenlabel tekende Novack (inmiddels uitgegroeid tot een zestal) recentelijk bij V2 Records, waardoor het album in januari 2011 dan eindelijk uitkomt.

De muziek op Sequences & Stills ligt in de lijn van bands als Elbow en Death Cab for a Cutie. Het album bestaat uit tien tijdloze liedjes, waarbij de akoestische gitaar steeds aan de basis staat. Melancholie voert de boventoon en langgerekte trompetklanken zorgen daarbij voor een dromerige sfeer. Dit is duidelijk te horen op 'The Lost and Found' en 'November Calls. Het album kabbelt rustig voort als een geheel, met als adembenemend hoogtepunt 'When Sleep is Gone'. De iets gebroken zang geeft het geheel een extra lading. Opvallend is het folk-achtige 'This Day', net als 'The Reminder' wat iets weg heeft van het recente werk van John Mayer. Het album wordt afgesloten met 'A Memory Left' wat gekenmerkt wordt door een zeer goede opbouw. Het outro zorgt met zijn zweverige synths voor een afsluiting die prima bij de sfeer van het album past.

Met het on-Nederlands klinkende Sequences & Stills won Novack onlangs de award voor meest veelbelovende Utrechtse band. Hoewel het album niet altijd even spannend of afwisselend is, vormt het een heerlijk rustig geheel. Afzonderlijk van elkaar zijn de liedje uitgebalanceerd en van een hoog niveau. De term “veelbelovend” is dan ook meer dan terecht. Met Sequences & Stills timmert Novack op subtiele wijze aan de weg.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Novack Label:V2 Records
Diddy-Dirty Money – Last train to paris

Diddy-Dirty Money - Last Train to ParisTerwijl de hele wereld de nieuwe Kanye West plaat adoreert zou je bijna...

Dennis Kolen – Revolution of the Romantics

Dennis Kolen - Revolution of the Romantics Sinds het uitkomen van zijn eerste solo album The Jinx (2005), staat de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT