RECENSIE: Bernard Gepken - In Retrospect: Yes

Bernard Gepken - In Retrospect: yes
recensie cijfer 2011-01-08 In de zomer van 2004 begon de 18-jarige Bernard Gepken onder aanvoering van (bijna) buurman Daniel Lohues aan het maken van zijn eigen liedjes. Een paar jaar eerder had hij zich de rol van de jongen met een gitaar aangemeten, maar nu moest hij een “echte” muzikant worden. Tijdens z'n studie in Nijmegen nam Bernard Gepken vervolgens verschillende demo`s op, die varieerde van kinderliedjes tot country. Inmiddels is Gepken uitgegroeid tot een ware multi-instrumentalist en toert hij met formaties als Tangarine & Friends en Sandy Dane. Naast dit werk is hij ook aan een solocarrière begonnen. Op 15 september jl. kwam er al een ep uit met de titel I Just Lost All Colour met daarop vier liedjes van zijn te verschijnen debuutalbum. Het werk op de ep valt onder de noemer "alternatieve" popmuziek, waarbij het alternatieve vooral zit in de totstandkoming van het sixties/seventiesgeluid van de liedjes. Op 10 december werd het debuutalbum In Retrospect: Yes in de Groningse popzaal Vera gepresenteerd. Bernard Gepken kreeg uit handen van Daniel Lohues het eerste exemplaar uitgereikt.

De muzikant uit Emmen is gedurende de afgelopen tien jaar geïnspireerd geraakt door mensen als Elliot Smith, Ryan Adams en Johan. Dit is dan ook meteen te horen in het sterke 'Way to See Me Go' waarin de stijl van Johan onmiskenbaar aanwezig is. Dit geldt in mindere maten ook voor 'You Sunk My Battleship'. Bij de folksong 'The Soul You Never Had' tapt Gepken uit een ander vaatje. Hierbij valt niet alleen het indrukwekkende arrangement op, maar ook de sterke vocalen van de tweeling Arnout en Sander Brinks van Tangarine. De vocale capaciteiten van Gepken zijn zoals bij 'You`re on the Goodlist, Evelyn' soms wat te beperkt, maar de extra vocalen laten zijn stem sterker klinken. Op het stemmige 'An Answer from Elise' is te horen dat het zonder hulp ook goed kan gaan met de zang.

Ondanks de wisselende zangcapaciteiten toont Bernard Gepken zich bij zijn debuut een singer/songwriter met een goed gevoel voor arrangement en nuance. Naast de eerdergenoemde sterke liedjes is 'A 5th Strong Wind' een zeer goed voorbeeld van Bernard`s schrijftalent. Met de Lou Reed cover 'Oh Sweet Nuthin' laat Gepken eens te meer horen waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Muzikaal gezien is In Retrospect: Yes een veelbelovend album waaruit, na wat werk aan de zang, veel moois kan voortvloeien.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Bernard Gepken Label:DRC Entertainment
Suarez – L`Indécideur

Suarez - L'IndécideurEen paar jaar geleden liepen de drie muzikale broers van wereldmuziekformatie...

Glamour Of The Kill  - The Summoning

Glamour of the Kill - The Summoning Glamour Of The Kill ziet het levenslicht in 2007. Deze Britten met als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT