RECENSIE: The Damned Things - Ironiclast

The Damned Things – Ironiclast
recensie cijfer 2010-12-09 Uit het niets komt daar ineens de volgende “heavy metal supergroep” aan de poort kloppen. Dit maal gaat het om The Damned Things, dat bestaat uit leden van Anthrax, Everytime I Die en Fall Out Boy. Ondanks dat de heren Scott Ian en Rob Caggiano, beter bekend als de gitaartandem van Anthrax, in de band zitten komen liefhebbers van deze band bedrogen uit. Het geluid wat we horen op het debuut Ironiclast lijkt totaal niet op dat van Anthrax en de enige overeenkomst is de strakheid van de riffs, wat natuurlijk het handelsmerk van Scott Ian is.

Dor de zang van Keith Buckley schurkt de in 2009 opgerichte band enigszins tegen het geluid van Everytime I Die aan en is het lichte punksausje het gevolg van de aanwezigheid van Joe Trohman en Andy Hurley van Fall Out Boy.

De tien songs zijn afwisselend snel en midtempo en laten horen dat hier een mooie mix van ervaren artiesten en net gearriveerde jonge honden aan het werk is. Elk nummer heeft wel ergens een lekkere hook of een geweldige riff, zodat alles al snel blijft hangen. Het ongecompliceerde, gaan met die banaan, karakter van de plaat maakt hem sympathiek en verslavend. Over het algemeen gebuikt Buckley zijn normale stem, maar in het stevige titelnummer gaat hij wat meer tekeer als in zijn eigen band, voor het overige klinkt hij ingehouden, op een enkele uitbarsting na. Iets wat goed te horen is in ‘Grave Robber’ dat een paar bijzonder mooie riffs herbergt en door de tempo wisselingen lekker afwisselend klinkt. In dit nummer, waar de riffs en licks over elkaar heen buitelen, is ook goed te horen dat er drie gitaristen in de band spelen. Zo staan op de hele plaat eigenlijk geen zwakke broeders. Zeer de moeite waard zijn het stuwende ‘Bad Blood’ dat enorm catchy klinkt en het absolute hoogtepunt en sterk aan Queens Of The Stone Age herinnerende ‘Little Darling’. Het nummer is snel en vooral het herkenbare gitaarloopje doet sterk aan het werk van Josh Homme en zijn mannen denken.

The Damned Things steken met hun debuut een andere supergroep als Them Crooked Vultures naar de kroon met hun ongecompliceerde, maar o zo verslavende rock. Dit is typisch een plaat waar je een goed gevoel van krijgt.
Recensent:Jan Didden Artiest:The Damned Things Label:Universal
Willie Nile / The Innocent Ones

Willie Nile & Band - The Innocent Ones Willie Nile is een oude rot in de muziekindustrie, die nog vaak op het...

Asia – Spirit Of The Night, The Phoenix Tour Live in Cambridge 2009

Asia - Spirit of the Nights: Live in Cambridge 2009 De Britse supergroep Asia is al jaren in begrip in het progrock wereldje....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT