RECENSIE: Ou Est Le Swimming Pool - The Golden Year

Ou est Le Swimmingpool – The Golden Years
recensie cijfer 2010-11-19 De 25e editie van het Belgische Pukkelpop werd dit jaar opgeschrikt door een paar treurige incidenten. Zo overleed de geluidsman van de Black Rebel Motorcycle Club aan een hartstilstand en raakte een meisje ernstig gewond bij een stagedive van Charles Haddon. Alsof dat nog niet genoeg was beroofde deze Charles Haddon, zanger van Ou Est Le Swimming Pool, zich dezelfde avond nog van het leven. Hij sprong van een mobiele zendmast op de artiestenparkeerplaats, waarna zijn levenloze lichaam diezelfde avond werd gevonden. Over de toedracht van zijn daad werd alom gespeculeerd, maar de trieste gebeurtenis had tot gevolg dat de overgebleven leden, van deze opkomende band, zonder Haddon verder moesten.

Ou Est Le Swimming Pool werd in 2009 opgericht door Joe Hutchinson (Keyboards), Caan Capan en Charles Haddon (beide zang). Hetzelfde jaar bracht de synthpopformatie de debuutsingle 'Dance the Way I Feel' uit. De single werd een top 20 hit in de UK, België, Nieuw-Zeeland en Australië en een tour met La Roux volgde. In 2010 kreeg dit een vervolg met het uitbrengen van de singles 'These New Knights' en 'Jacksons Last Stand'. Beide singles werden (net als de voorganger) gekenmerkt door de electrosound van eind jaren '70/begin jaren '80. Een club/festival tour volgde, waarbij bekende festivals als Glastonbury en Pukkelpop werden aangedaan.

Voor de dood van Charles Haddon werd de laatste hand gelegd aan het debuutalbum The Golden Year. Het album is geschreven en geproduceerd door Haddon, in samenwerking met Anders Kallmark (o.a. Kylie Minogue). Ter promotie van The Golden Year werd de single 'The Key' uitgebracht, hierbij zit een clip met daarin beelden van het beruchte concert op Pukkelpop.

The Golden Year opent met 'You Started', wat ten opzichte van de eerdere singles opvallend genoeg een winterse kerstsfeer oproept. Waar de eerdergenoemde singles zich voornamelijk kenmerken door een energiek dancesound met volle synths en dikke beats, zijn songs als 'Our Lives', 'Next to Nothing' en 'Outside' juist wat terughoudend. Ondanks dat verschil hebben ze de melancholische klanken en diepgaande teksten met elkaar gemeen. Een song als 'The Curtain Falls', over het afsluiten van een periode in je leven, is hiervan een goed voorbeeld. Het nummer zou je zowaar ook de zwanenzang van Charles Haddon kunnen noemen.

De melancholische sound, de diepgaande teksten en het overlijden van Haddon, maken van The Golden Year een zwaar beladen album. Het album toont hiernaast veel potentie, maar kent ook zwakke punten. Zo zijn de eerste vier songs sterk, maar blijkt het gaandeweg moeilijk om te blijven boeien. Gelukkig houden songs als 'Answers', 'Our Lives' en 'The Curtain Falls' je bij de les, waardoor The Golden year toch een goed album is.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Ou Est Le Swimming Pool Label:V2 Records
De Jeugd van Tegenwoordig- De LAchende derde

De Jeugd Van Tegenwoordig - De Lachende DerdeNa het behoorlijk succesvolle album De Machine van De Jeugd van...

Little Miss Jane – Sticks & Stones

Little Miss Jane - Sticks & Stones Sticks & Stones is het debuut van de Brabants/Limburgse formatie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT