RECENSIE: Ntjam Rosie - Elle

Ntjam Rosie – Elle
recensie cijfer 2010-12-01 Met een naam, een stem en een verschijning als die van Ntjam Rosie – ze is lang, mooi en opvallend gekleed – ben je voorbestemd voor een carrière in de muziekwereld. En daar is de Kameroens-Nederlandse zangeres en songwriter hard mee bezig. In 2008 bracht ze op 24-jarige leeftijd haar debuutalbum Atouba uit, een eclectische mix van soul, jazz en funk waarin haar Afrikaanse roots duidelijk hoorbaar zijn. Sindsdien is ze afgestudeerd aan het conservatorium en won ze de Music Matters Award, die ervoor zorgde dat ze opvolger Elle kon maken. Op Elle horen we wederom die mix van muzikale stijlen, maar dit keer voert jazz de boventoon.

Voor dit album heeft Ntjam Rosie geluisterd naar haar eigen voorbeelden, onder wie Stevie Wonder, Miriam Makeba en George Duke, en gezocht naar de muziek die hen op hun beurt inspireerde. Zo schrijft ze nummers die doordrongen zijn van muziekgeschiedenis. Ook de lyrics zijn van haar eigen hand. Dat resulteert in teksten die vaak romantisch zijn, en bijzonder hedendaags. Op ‘My Heart is in Your Hands’ zingt ze bijvoorbeeld: “I find myself walkin’ on very high heels / Working it / Strutting my stuff.”

Maar een album maak je doorgaans niet in je eentje, weet Ntjam Rosie. Voor deze plaat heeft ze niet de minste entourage om zich heen weten te verzamelen. Drummer Nathan Allen heeft met Faith Evans en Amy Winehouse gewerkt, en bassist Alex Bonifanti, aan wie we het heerlijke baslijntje op ‘Space Of You’ te danken hebben, met Tom Jones en Joss Stone. Ook de andere muzikanten zijn van wereldklasse. Met de begeleiding zit het dus wel goed.

Dan de zang. Die is speels, misschien soms zelfs geïmproviseerd, en alles behalve voorspelbaar: in het steengoede refrein van ‘Again & Again’ dartelt Rosie’s heldere, soulvolle stem onnavolgbaar over de pianolijnen. Nog verleidelijker wordt die stem als ze ook nog in het Frans gaat zingen, zoals op ‘Serre Sa Main’. Op ‘Elle (Part I)’ gebruikt ze zelfs helemaal geen woorden – een dappere keuze, en in dit geval geslaagd.

Elle is een rustig album, om ’s avonds laat te luisteren. Het voelt vanaf de eerste luisterbeurt vertrouwd, maar toont ook af en toe lef: met tempowisselingen bijvoorbeeld (‘Elle part I’), en een stukje rap van de Rotterdamse MC Esperanzah op ‘L’amour’. Als mensen haar album opzetten om te kunnen ontspannen, is Ntjam Rosie tevreden, zo zei ze in een interview. Missie geslaagd: met Elle levert ze een sfeervol en relaxed album af.
Recensent:Lea ter Meulen Artiest:Ntjam Rosie Label:Coast To Coast
An Pierlé & White Velvet – Hinterland

An Pierlé & White Velvet - HinterlandHet is alweer vier jaar geleden dat An Pierlé samen met White Velvet een...

Antony and the Johnsons – Swanlights

Antony and The Johnsons - Swanlights Sinds de doorbraak met I Am a Bird Now (2005) staat Antony Hegarty bekend...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT