RECENSIE: Rakaa - Crown of Thorns

[Rakaa] – [Crown of Thorns]
recensie cijfer 2010-07-14 Rakaa is een old-school rapper afkomstig van de west-coast van de VS met veel ervaring en een lange historie. Als lid van Dilated Peoples, een echte underground hiphop crew, maakte hij samen met DJ Babu en Evidence al vier albums. Babu en Evidence hebben beide al meerdere solo-albums liggen en nu was het de beurt aan Rakaa, die dan ook op 20 juli zijn dertien nummers tellende solo-debuut dropt.

Voor zijn debuut album Crown of Thorns heeft Rakaa een hele berg vrienden en bekenden opgetrommeld. Uiteraard verzorgt Dilated Peoples collega Babu een deel van de producties. Voor het overige deel is de productie in handen van grote namen, dit zijn namelijk The Alchemist, !llmind, Sid Roams, Oh No, DJ Honda en EL-P. Daarnaast zijn er gast optredens van collega Evidence, Aloe Blacc, Fashawn, KRS one, Mad Lion, Chali 2na en ook Defari, die op elk album van Dilated Peoples tot nu toe een nummer mee deed. Met deze gerenommeerde line-up heb je alle ingrediënten voor een dikke old school classic toch wel in handen lijkt het. Nu halen de meeste raplegendes tegenwoordig hun oude niveau bij lange na niet meer, zo is KRS al jaren een slap aftreksel van de rapper die hij bij Boogiedown Productions en op zijn eerste twee solo albums was. Toch komt hij op ‘Breathe’ weer eens aardig uit de verf. Mad Lion echter valt wel door de mand met een tenenkrommend refrein op ‘Observatory.’ DJ Honda, ook een van mijn persoonlijke favorieten, heeft een goede productie gedaan voor een soort van oosterse posse track getiteld ’Ambassador Slang’. In dit nummer is plaats voor Koreanen Tasha, Tiger JK , Dumbfoundead, Mithra Jin en Tablo maar ook voor Philippinos Roscoe Umali en Jay Jaballas, de Samoanen King Kapisi, Big Ryzn en Moshpit en de Japanner Tassho Pearce.

Het meest opvallende aan het debuut van Rakaa is dus niet de muziek, maar de hoeveelheid mensen die er aan meegewerkt heeft. Toch is Rakaa zelf eigenlijk best in staat om een compleet nummer te boeien, hij laat dit alleen op slechts vijf van de dertien nummers horen. Mede doordat deze nummers alle vijf door een andere producer gemaakt zijn blijft het geheel fris klinken. Ondanks de geweldige line up is fris slechts het grootste superlatief wat we mee kunnen geven aan deze cd. Het is simpelweg old-school hiphop die toch fris gebleven is en misschien is dat wel de grootste prestatie. Old school blijven zonder gigantisch door de mand te vallen, het is niet elke rapper gegund. Mocht je dus nog een goede underground verzamelaar zoeken, kies gerust voor het solodebuut van Rakaa.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Rakaa Label:Groove Attack
teenagersintokyo- Sacrifice

teenagersintokyo - SacrificeHet is allemaal niet super snel gegaan voor teenagersintokyo . In 2006...

Indica – A Way Away

Indica - A Way Away Het eerste Engelstalige album is een feit voor de vijf meiden van het Finse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT