RECENSIE: Lorn - Nothing Else

[Lorn] – [Nothing Else]
recensie cijfer 2010-06-17 De cd Nothing Else van Lorn wordt uitgebracht op het label Brainfeeder van Flying Lotus en gedistribueerd door Ninja Tuna. Kijk, dan heb je de grote namen al achter je staan en bijna een garantie voor een bescheiden succes in de pocket. Instrumentale hiphop, je moet een grote zijn om zonder vocalen een cd te kunnen dragen. Lorn is blijkbaar zo’n grote, want de enige tot nu toe die door Brainfeeder wordt uitgebracht die niet uit Los Angeles komt, maar uit Illinois. De middle of nowhere zoals hij het zelf noemt. Toch heeft hem dat niet weerhouden om goede contacten over de hele wereld te leggen. Zo heeft hij een remix gemaakt van Jammer’s ‘Better Than’, een nummer in de grime en dubstep hoek, maar hij heeft ook nummers opgenomen met de heren van Mobb Deep.

Over Lorn zelf is verder niet heel veel informatie te vinden. Hij schijnt geen gemakkelijk leven gehad te hebben en dat weerspiegeld zich zeerzeker in zijn muziek. Daar waar veel instrumentale hiphop melancholisch of rustgevend klinkt heeft Lorn een veel duisterder geluid. Dit duistere geluid in combinatie met een cd waarvan de eerste vier titels respectievelijk ‘Grandfather’, ’None An Island’, Army Of Fear’ en ’Bretagne’ zijn doet mij erg denken aan de tweede wereldoorlog. Zeker als er in die nummers als drums ook nog geluiden gebruikt worden die lijken op mitrailleurs. Lorn grossiert echter niet in interviews wat er voor zorgt dat het gissen blijft naar de gedachte achter de titels van zijn songs. Op de tweede helft van de cd worden de nummers met titels als ‘Glass & Silver’ en ‘Cherry Moon’ niet alleen qua naam, maar ook muzikaal ietwat lichter, de twee laatste nummers ‘Greatest Silence’ en ‘What’s The Use’ maken door hun duistere electro geluid echter dat ook die lichte noten ook weer overschaduwd worden door zijn duistere sound.

Zijn album Nothing Else is met dertig minuten aan de korte kant, maar voor de donkere muziek is dat lang genoeg. Het is namelijk een album wat veel energie kost om te luisteren. Maar deze investering levert wel voldoende rendement. Nothing Else is dan wel een diep duistere trip, maar niet alles hoeft lichtvoetig te zijn. Het is een fraaie toevoeging aan het huidige muziekbestand.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Lorn Label:Pias
My Uncle The Wolf – Flush

My Uncle the Wolf - FlushBij het naamloze debuut werd in elke recensie dezelfde naam ter referentie...

G.U. Medicine – Lords Of Oblivion

GU Medicine - Lords of Oblivion Als je een band opricht en die vervolgens vernoemt naar een medicijn tegen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT