RECENSIE: KcB - Hold On

Geen Coverart Beschikbaar
recensie cijfer 2005-06-04 Wat gebeurt er wanneer een zij-project het (bijna) net zo goed doet als het hoofdproject? Dan wordt het passen en meten, zoals we bij Motorpsycho en Tool kunnen zien. Vaak is enig succes met een zij-project slechts een leuke bijkomstigheid, en aanvankelijk niet eens de bedoeling. Artistieke redenen om zich op een andere manier te uiten die in de eigenlijke band niet kan. Zoals bij John Frusciante en de Red Hot Chili Peppers. Op kleinere schaal komen we het tegen bij SUWU3. ‘Het is een zij-project van Ester van der Linden en mij’, zo zei bandlid Kees Baldé achteloos toen hij deze demo meegaf met die van SUWU3. Alsof het minder aandacht verdiende. En dat is onterecht, daar kunnen we kort over zijn. Dit viertal nummers verdient het niet om zo achteloos over gesproken te worden. Sterker nog: deze vier nummers zijn beter dan de demo waar hij mee vergezeld ging.

Niet alleen is Hold On een stuk gevarieerder, maar bovenal zijn het vier liedjes met een kop en een staart. Geholpen door de stem van Ester stuwt dit een nummer als Comfort naar grote hoogte. Haar stem klinkt hier stukken bekoelder dan in opener Break It Down, waarin ze nog aan Kate Bush doet denken. Het past uitstekend bij de zweverige sfeer die in het nummer geschapen wordt. Invloeden van The Orb, Aphex Twin en the Black Dog zijn dan ook regelmatig terug te horen op Hold On, zoals in nummers als Daredevil en het genoemde Comfort. Denk echter niet dat Kees bij SUWU3 op het verkeerde spoor zit; de drum n’ bass die we kennen van SUWU3 komt terug in We’re Not Safe, maar het is wel een van de mindere liedjes. Kees heeft een bandjes-achtergrond, en dat is te horen. Niet alleen in zijn subtiele gitaarspel, maar vooral in de neiging om liedjes proberen te maken. En dat pakt vaak goed uit. Helaas ontbreken er twee nummers op de cd, die wél op het hoesje vermeld staan. Foutje? Jammer is het zeker.

Met deze demo bewijzen Kees en Ester sterke troeven te zijn binnen SUWU3. Nu begint deze band pas net, maar ze kunnen blij zijn met twee van zulke leden in hun groep.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:KcB Label:Eigen Beheer
Geen Coverart Beschikbaar

Qrio - Relieve Data CompleteMet de volwassenwording van internet kwam ook de mp3 in zwang. Het duurde wel...

jstars-skadillema

J-stars - Skadilemma Ik ben meestal niet zo weg van Nederlandstalig ska. Niet omdat ik iets heb...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT