RECENSIE: Neil Young - Dreamin' Man '92

Neil Young – Dreamin’ Man Live ‘92
recensie cijfer 2010-01-11 In 1992 brengt Neil Young het album Harvest Moon uit. Het vormt een vervolg op zijn legendarische album Harvest uit 1972. Het geluid van de twee albums is vergelijkbaar en bovendien werden ze met grotendeels dezelfde muzikanten opgenomen. Zo werkten onder anderen Ben Keith, Tim Drummond en Kenny Buttrey, maar ook James Taylor en Linda Ronstadt aan beide albums mee. Het belangrijkste verschil zit hem in het feit dat Harvest Moon net wat gladder en veiliger klinkt dan zijn twintig jaar oudere voorganger.

De liedjes op Harvest Moon zijn dik in orde, maar het geheel is wel erg glad geproduceerd en daarom is het goed dat onlangs Dreamin’ Man Live ‘92 verschenen is. Deze live cd werd opgenomen tijdens verschillende soloconcerten die Young voorafgaand aan de release van Harvest Moon gaf.

Dreamin’ Man Live ‘92 bevat alle tracks van Harvest Moon, maar dan in kale versies waarin de Canadese rocker zichzelf begeleidt op piano, banjo, akoestische gitaar en/of mondharmonica. Het resultaat is een mooie liveplaat, met een aantal zeer sterke songs. Vooral het op piano uitgevoerde ‘Such A Woman’ is ontzettend mooi. Op Harvest Moon verzuipt dit nummer in een aalglad strijkersarrangement, maar hier komt het volledig tot zijn recht.

Andere hoogtepunten zijn songs als ‘Dreamin’ Man’, ‘You And Me’, ‘From Hank To Hendrix’ en ‘Unknown Legend’. Ook het lange ‘Natural Beauty’ is mooi. Deze song staat ook al in een live-uitvoering op Harvest Moon, maar de versie op Dreamin’ Man Live ‘92 is iets rauwer, voornamelijk door het ontbreken van de achtergrondzang.

Op Dreamin’ Man Live ‘92 laat Neil Young horen hoe de songs op Harvest Moon eigenlijk bedoeld waren. Hiermee is het album een must-have voor de fans, maar ook zeker een aanrader van andere muziekliefhebbers.


Eerdere recensies van Neil Young:
- 17-05-2009: Fork in the Road;
- 16-12-2008: Sugar Mountain - Live at Canterbury House;
- 31-03-2007: Live at Massey Hall;
- 16-08-2006: Live with War.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Neil Young Label:Warner Music Benelux
Snoop Dogg – Malice N Wonderland

Snoop Dogg - Malice N Wonderland Snoog Dogg levert met Malice N Wonderland inmiddels zijn tiende studio...

Smoke – Lisa Lois

Lisa Loïs - Smoke Vroeger stopte je met angst en beven een schijfje van een talentenshow-...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT