RECENSIE: Elis - Catharsis

Elis – Catharsis
recensie cijfer 2010-01-16 Het ergste wat een band kan overkomen is het overlijden van haar frontvrouw. Het overkwam het uit Liechtenstein afkomstige gothic metal gezelschap Elis. De band die ooit de naam Erben Der Schöpfung droeg, kreeg het droeve bericht begin 2006 te verwerken. Zangeres Sabine Dünser, die overleed aan een hersenbloeding, had echter de vocalen voor het postuum uitgebrachte Griefshire al ingezongen. Ondertussen zijn we een kleine vier jaar verder sinds het tragische verlies, en heeft de band een doorstart gemaakt met Sandra Schleret die in bands als Siegfried en Dreams Of Sanity de vocalen verzorgde. Zij zit sinds 2007 in de band en was al te horen op de EP Show Me The Way. Het nieuwste album Catharsis is het eerste volledige album met de nieuweling.

Het kan bijna niet anders of de stem van Schleret wordt vergeleken met die van Dünser. Haar stem is enigszins anders en klinkt vooral scheller dan die van haar voorgangster. Men heeft dit kleine minpuntje overigens prima opgevangen door haar zang regelmatig af te wisselen met de grunt van bassist Tom Saxer, waardoor het album wat zwaarder klinkt dan eerder werk. Verder is er op het muzikale vlak weinig verschil met vorige platen te horen, en staan er ook nu veel mid-tempo nummers op het album. Gelukkig zitten er een aantal juweeltjes tussen de songs. Een nummer als ‘I Come Undone’ heeft overduidelijk hitpotentie door een refrein dat zich in je kop nestelt, maar ook het snellere ‘Firefly’ is lekker catchy en wordt door Schleret met veel passie gezongen. In Warrior’s tale is er een mooie gastbijdrage van End Of Green zanger Michelle Darkness en de ballad ‘Rainbow’ is ook het aanhoren meer dan waard. Maar het zijn vooral de twee Duitstalige nummers die het meest opvallen. ‘Des Lebens Traum - Des Traumes Leben’ is een prachtig epos met oosterse sferen en een mooie vocale rol voor Saxer. Ook het tragere en loodzware ‘Das Kleine Ungeheuer’ is een ijzersterk nummer. Dit maakt ook meteen duidelijk dat Schleret zingend in haar moedertaal tot de beste prestaties komt. Haar stem is er simpelweg het meest geschikt voor. Misschien iets om in de toekomst over na te denken.

Elis heeft met dit album een mooie comeback gemaakt. Sabine Dünser mag nooit vergeten worden, maar met Schleret heeft men een frontvrouw van formaat waarmee de band nog jaren vooruit kan. Het album is nog niet zo goed als voorganger Griefshire, maar dat album had dan ook een bijzondere emotionele lading. Al met al een lekker degelijk gothic metal album met weinig zwakke plekken.
Recensent:Jan Didden Artiest:Elis Label:Napalm Records
Biffy Clyro - Only Revolutions

Biffy Clyro - Only Revolutions Biffy Clyro is een Schotse band, bekend geworden door het maken van...

Team William – Team William

Team William - Team William Vanaf het moment dat het Belgische Team William als band begon, kwamen de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT