RECENSIE: Leon Verdonschot - Denvis, een rock roman

Leon Verdonschot – Denvis, een Rockroman
recensie cijfer 2010-01-01 Leon Verdonschot is een echte duizendpoot. Hij is journalist bij onder andere Revu en De Groene Amsterdammer, tv-presentator bij de VPRO, radiomaker bij Kink-FM en schrijver. In 1999 verscheen zijn eerste boek, De Heideroosjes, een Teringtyfustakeband, dat hij schreef samen met Guuz Hoogaerts. Hierna volgden een boek over de band Volumia! en een bundel met portretten van uiteenlopende artiesten, getiteld Hart Tegen Hart. Ook schreef Verdonschot een boek over het leven van Keith Bakker en stelde hij de bloemlezing De Beste Muziekverhalen van 1945 tot nu samen. Zijn nieuwste boek, Denvis, Een Rockroman gaat over het leven van Denvis Grotenhuis, beter bekend als Denvis Wankalot of gewoon Denvis.

Denvis, een Rockroman speelt zich feitelijk af in een Zwitserse kleedkamer. Denvis is geboekt om tijdens de honderdste editie van de Karaoke From Hell uit een taart te springen en zit te wachten tot hij op moet. Om wat publiciteit te genereren voor een tournee die over een paar maanden moet plaatsvinden zijn er wat interviews geregeld. Door de vragen die de verschillende interviewers stellen denkt Denvis terug aan verschillende periodes in zijn leven. Zijn tijd op de lagere school, de middelbare school, zijn reizen door Latijns Amerika en Australië en zijn muziekcarrière, alles komt voorbij. Ook de relatie met zijn aan alcohol verslaafde vader komt aan bod, evenals zijn vriendschap met Richard, mede-oprichter van The Spades.

Denvis komt in Denvis, een Rockroman naar voren als iemand die zich niet wil aanpassen aan het burgerlijke bestaan, hoe hard men dat in zijn jeugd ook probeert. Denvis is altijd op zoek naar de donkere kant van het bestaan en bovendien is hij al van jongs af aan gefascineerd door rock ‘n’ roll.

Wat ook duidelijk wordt, is dat Denvis het vooral moet hebben van een enorm zelfvertrouwen en zijn overtuigingskracht. Zo weet hij met een vrij kansloos idee voor een serie een flink geldbedrag los te peuteren bij BNN. Dit geld is snel op, maar slechts een klein deel ervan wordt ook daadwerkelijk aan de serie besteed. En de serie wordt nooit uitgezonden.

Denvis, een Rockroman leest lekker weg en geeft een mooi beeld van de rockzanger. Het is zeker geen verheerlijking van Denvis, want een kritische journalist, die ook in de kleedkamer aanwezig is, fileert hem tegen het eind van het boek genadeloos.


Eerdere recensies van Leon Verdonschot:
- 27-07-2005: Hart tegen Hart: Rock 'n Roll Ontmoetingen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Leon Verdonschot Label:Uitgeverij Thomas Rap
How Sweet the sound – Joan Baez

Joan Baez - How Sweet the SoundDe Amerikaanse folkzangeres Joan Baez mag met recht een levende legende...

Jason Mraz – Beautiful Mess  - Live On Earth

Jason Mraz - Beautiful Mess Van straatmuzikant tot miljoenen albums verkopende beroemdheid. Het is zo’n...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT