RECENSIE: Gift of Gab - Escape 2 Mars

Gift Of Gab – Escape 2 Mars
recensie cijfer 2010-01-07 Gift Of Gab is een Amerikaanse rapper die eerder samen met DJ Chief Xcel het duo Blackalicious vormde. Samen brachten ze tussen 1999 en 2005 drie albums uit. Escape 2 Mars is nu inmiddels het tweede solo album van Gift Of Gab. De rapper staat bekend om zijn snelle en complexe teksten waarin niet alleen woorden, maar ook de lettergrepen op elkaar rijmen. Hierdoor wordt Gift of Gab door velen gezien als een van de beste rappers van dit moment.

Rappers brengen wel vaker thema albums uit en ook het thema space is niet vreemd in de rapwereld. Maar een concept album als Escape 2 Mars is in dit geval wellicht wat overdreven. Ook al gebruikt Gift Of Gab het space thema juist als een metafoor waarmee hij niet op de ruimte doelt, maar juist op het feit dat we zuinig moeten zijn op onze eigen Aarde zodat we straks niet onze toevlucht in de ruimte dienen te zoeken. De eerste single van het album is inmiddels uitgebracht. ‘El Gifto Magnifico’ is een nummer waar een beat onder zit met een soort Afrikaanse trommels erin die het geheel voorzien van een erg opzwepend ritme. Een ander nummer wat in ieder geval door de gast-rappers de moeite waard is, is ’Dreamin’’ featuring Del the Funky Homosapien en Brother Ali. Niet dat het nummer zelf nou zo hoogstaand is, maar ja, het is nou eenmaal het enige nummer met gast-rappers.

Een cd maken met een milieu thema is prima en zolang je het niet extreem belerend brengt kan het nog best te pruimen zijn ook. Gift of Gab brengt het album niet wereldverbeterend, iets wat op zich al een prestatie is en zou er dus mee weg moeten kunnen komen. Zijn rijmtechniek zorgt er echter voor dat je van zijn teksten de draad compleet kwijt kan raken. En dat is wel vervelend, of in ieder geval een nadeel van deze cd. De muziek is prima, de teksten zijn ook goed, maar hebben regelmatig een intens ingewikkelde structuur en zijn soms zo gezocht dat de boodschap compleet aan je voorbij gaat. En dat is iets wat niet handig is bij een concept album wat leunt op de teksten. Als je zin en tijd hebt om je lang te verdiepen in een album kun je met deze cd lekker uit de voeten. Er zijn echter veel betere concept albums en ook van de ingewikkelde albums zijn er genoeg.
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Gift of Gab Label:Cornerstone Recording
Bettie Serveert – Pharmacy Of Love

Bettie Serveert - Pharmacy of Love Bettie Serveert is één van de weinige Nederlandse indierockbands met succes...

Boris – Live My Life (Live)

Boris - Live my Life Live Persoonlijk. Dat is het sleutelwoord van het nieuwe album van Boris . Waar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT