RECENSIE: InMe - Herald Moth

INME – Herald Moth
recensie cijfer 2009-10-09 Mensen denken vaak in hokjes. Wanneer je eenmaal een etiket wordt opgeplakt blijkt het bijzonder moeilijk er vanaf te komen. Zoiets moet ook gelden voor INME. Het Engelse viertal wordt regelmatig ingedeeld bij de zogenaamde nu-metal stroming terwijl ze dit genre allang ontgroeid zijn. Slechts kleine stukjes in hun muziek doen aan dit genre denken. INME maakt een alternatief soort rock met metal en punk invloeden. De groep ontstond in 1996 onder de naam Drowned, maar veranderde, toen er al en Drowned bleek te bestaan, in 2001 de naam in INME.

Herald Moth is het vierde album van de band rond zanger en gitarist Dave McPherson die samen met zijn later toegetreden broer Greg McPherson(bas) en drummer Simon Taylor het hart van de band vormt. Gitarist Ben Konstantinovic verstekte INME in 2008. Op het album is een diversiteit aan songs te horen die de luisteraar regelmatig op het verkeerde been zet. Wanneer je door de eerst drie redelijke metal georiënteerde songs bent heen gestapt stuit je ineens op ‘All Terrain Vehicle’; een meezingbare ballad inclusief mooie koortjes en onmiskenbaar een aanstaande hit. Het daarop volgende springerige ‘Captain Killjoy’ heeft een meer punkachtig karakter met een enigszins postgrunge refrein. ‘The Art Of Moderation’ is daarna een behoorlik pittig metal nummer dat muzikaal meer raakvlakken heeft met melodieuze deathmetal dan met nu-metal. Daarbij klinkt, door de bezwerende stem van McPherson, dit nummer een stuk alternatiever dan de meeste nu-metal. Als daarna het nummer ‘Single Of The Weak’ een paar Bloc Party achtige coupletten laat horen, ben je als luisteraar allang de weg kwijt. Om het nog gekker te maken volgt hierna een post hardcore nummer, inclusief heftige screams, gevolgd door het semi-akoestische en gevoelige ‘I Wil Honour You’.

INME is een heerlijk eigenwijze band dat lak heeft aan alle hokjesgeesten en lekker doet waar het zelf zin in heeft. Dat zoiets een ratjetoe aan stijlen oplevert doet er niet toe, want men weet een aantal redelijke songs aan het zilveren schijfje toe te vertrouwen. Dat niet alle nummers, door het ontbreken van enige richting, even sterk overkomen, zal ze ongetwijfeld worst zijn.
Recensent:Jan Didden Artiest:InMe Label:Superball Music
Parachutes – The Working Horse

Parachutes - The Working HorseHet Duitse Parachutes is een hardcore band die vooralsnog alleen in eigen...

Oceansize- Feed To Feed

Oceansize - Feed to Feed Het uit Manchester afkomstige Oceansize is vanaf de start in 1998 al een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT