RECENSIE: Gilles Peterson - Brownswood Bubbles Four

Gilles Peterson  – Brownswood bubblers four
recensie cijfer 2009-09-07 Gilles Peterson mag zich met recht een van de populairste jazz dj’s noemen. Je zou bijna vergeten dat hij ook nog oprichter van het Brownswood label is. Gelukkig brengt hij nu al weer het vierde deel in de Brownswood Bubblers serie uit. Brownswood Bubblers Four brengt een compilatie van de beste jazz, roots en door zwarte muziek geïnspireerde muzikanten van dit moment. Met als enige kanttekening uiteraard dat ze allemaal relatief onbekende en opkomende artiesten zijn.

Hoogtepunt van de cd is het zeer kostelijke ‘Shimmy Shimmy Ya’ van El Michels Affair, waarbij de rauwe Ol’Dirty Bastard stijl is omgezet in een licht beschaafde funk track. Even nazoeken leert dat El Michels Affair veel meer Wu Tang Clan nummers covert en zelfs enkele optredens samen gedaan heeft. Maar ook de Madonna van Afrika, Oumou Sangare, maakt grote indruk. Dit jaar op Mundial live nog het hoogtepunt en met ‘Iyo Djeli’ bewijst ze wederom waarom ze gekroond is tot de koningin van de Malinese blues. Een simpele afro-beat met prachtige zangpartijen, niks meer en niks minder is ‘Iyo Djeli’. En juist dat is zo fantastisch.

Ook een aardig nummer is ‘Can we call it love’ van Soundspecies, dit soul/techno nummer is goed in elkaar gezet. Daarnaast brengt het nummer gewoon een lekkere vibe over. Helaas is het contract tussen deze Malinese blues, de technosoul en de ‘Shimmy Shimmy Ya’ bewerking zo groot, dat de verzamelplaat geen enkel moment iets van sfeer uitstraalt naar de luisteraar. Tel daar dan ook nog eens enkele vervelende, te experimentele jazz nummers als ‘The kafka anthem’ bij op en je ziet dat Brownswood Bubblers Four zeker weten nieuw talent introduceert maar de cd als geheel weinig boeiend is.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Gilles Peterson Label:Brownswood Records
Breakestra – Dusk Till Dawn

Breakestra - Dusk Till DawnAls Breakestra ’s vorige wapenfeit Hit The Floor (2005) u destijds...

Cougar – Patriot

Cougar - Patriot Volgens het persbericht dat met Patriot is meegestuurd, ligt de muziek van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT