RECENSIE: Courtney Pine - Transition in Tradition

Courtney Pine  –  Transition in tradition
recensie cijfer 2009-09-14 De Brits/Jamaicaanse saxofonist Courtney Pine is in zijn carrière begonnen met het spelen van reggae muziek. Tevens mag Courtney Pine wel omschreven worden als de uitvinder van de combinatie van Jazz met Hiphop. Courtney voegde de scratchers en de hiphopbeats toe aan de vergrijzende jazz muziek. Of zoals hij in een interview met de NPS tien jaar geleden zei: “Jazz moet weer een jong publiek bereiken” .

Transition in tradition is inmiddels alweer Courtney zijn twaalfde studio album, ditmaal omvat het gehele album een tribuut aan de Sidney Bechet. Naar het schijnt de eerste grote saxofoon jazz wereldster. De eerste twee nummers vallen dan toch een beetje tegen. De standaard dwars door elkaar heen spelen instrumenten zonder dat er een lijn in de muziek te ontdekken is weten zeer matig te boeien. Pas op het derde nummer ‘Le matin est noire’ hoor je waarom Courtney als vernieuwend omschreven wordt, de muziek transporteert zich via een grote omweg naar een swingend en dansbaar melodietje.

Deze afwisseling blijft op de gehele plaat een zichtbaar minpunt. De ene keer heb je typisch oninteressant jazz gepingel als ‘The tale of Joe Harriott’ . Terwijl Courtney Pine daarna weer een echt totaal tegenovergesteld nummer heeft. ‘The sound of Jazz?’ is een regelrechte mix tussen Jazz, Ska, Reggae en zelfs een vleugje Balkan. Typisch een nummer waarmee de jeugd weer interesse in de Jazz zou kunnen krijgen.

Helaas hebben deze nummers op Transitio in tradition te weinig de overhand om ervoor te zorgen dat het gehele project als een vernieuwend en jeugd aansprekend experiment te omschrijven is. Wellicht is de keuze tot een tribuut aan de ouderwetse jazz saxofonist Sidney Bechet hier de grootste oorzaak van. Gelukkig is er nog een troost, live schijnt Courtney Pine nog steeds alle leeftijdsgroepen, van bejaarden tot pubers, springend in beweging te kregen. En dat mag zeker een grote prestatie genoemd worden voor een Jazz artiest.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Courtney Pine Label:Creative People Music
Grain – Shut Your Mouth Kevin

Grain - Shut Your Mouth, Kevin Shut Your Mouth Kevin is het debuutalbum van de Rotterdamse Grain . Ze...

Death Before Dishonor - Better Ways to die

Death Before Dishonor - Better Ways to Die Sinds 2001 bestaat de band Death Before Dishonor uit Boston. De band is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT