RECENSIE: Spoil Engine - Antimatter

Spoil Engine – Antimatter
recensie cijfer 2009-10-16 De eerste Belgische band die een plaat released bij Roadrunner Records in twintig jaar. Dan moet je wel iets goeds te bieden hebben. Spoil Engine is een vijfmansformatie uit België, maar met de zanger Niek Tournois in de gelederen heeft de band een Nederlands tintje. De band begon in 2004 en in 2007 debuteerden ze met Skinnerbox V07, dat de best verkochte metalplaat van België van dat jaar werd. De verwachtingen voor hun nieuwe plaat Antimatter zijn dan ook hoog gespannen.

Met ‘Pressing on the Overload’ heeft de plaat een erg brute opener. Binnen no time zit de band op volle snelheid. Het eerste waar ik aan denk is Fear Factory. Technische, harde metal, uitgevoerd op het hoogste niveau. De sound van de band is - en blijft ook op de rest van de plaat - af en toe wat futuristisch, dat komt door de stemvervormers die gebruikt worden en de strakke productie. Ik zit murw geslagen in mijn stoel als het nummer is afgelopen. ‘In the Line of Fire’ is een tikkeltje toegankelijker. Een harde track, maar met een melodieus refrein en een rustige break.

Met de titeltrack steekt de band niet onder banken of stoelen dat ze eigenlijk je hele huiskamer aan puin willen hebben. Razend snelle riffs jagen je op, panische solo’s en rauwe teksten. Ook de invloed van een stevige pot hardcore kan de band niet ontkennen. In ‘The New Disease’ zorgt het erg melodieuze refrein voor een heerlijke break op de plaat. Daarna gaat de band weer verder in de hoogste versnelling. Met name ‘Fallout’ is een erg harde en snelle track. De dubbele bass en panische gitaarriffs geven je het gevoel dat je midden in een oorlogsgebied bivakeert.

Antimatter kent eigenlijk geen zwak moment. Vanaf het aller eerste moment zit je in de hoek waar de klappen vallen. Spoil Engine beukt maar door met een moderne mix van verschillende metalstijlen. Geen verassingen, maar een flinke portie degelijkheid. De plaat verveelt geen moment en na het laatste nummer ‘Wake Up Call’ durf je waarschijnlijk je bed niet meer in zonder het licht aan te laten.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Spoil Engine Label:Roadrunner Records
Frank Turner – Love, Ire & Song

Frank Turner - Love, Ire & SongDe Engelse folkzanger Frank Turner begint zijn muzikale carrière in de...

The Madd – The Madd Are Pretty Quick

The Madd - Are Pretty Quick 2009 moet het jaar van The Madd worden. Tenminste, daar gaan ze zo te zien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT