RECENSIE: Paralyzed - A Taste Of Life

paralyzed-atasteoflife
2004-10-24 Enige zelfkennis is Paralyzed niet vreemd. En nee, dat uit zich niet in de bandnaam, maar in het begeleidend briefje. Verontschuldigend bijna, staat er op het briefje dat ‘we nu een nieuw stel nummers hebben die veel beter zijn’. Waarom dan niet even gewacht met het opnemen van deze vier nummers, vraag je je dan af. Tuurlijk, het is leuk om wat te kunnen laten horen aan anderen. Ben je gelijk van dat gezeur van je oom af, die op verjaardagen steeds vraagt naar je bandje en wat voor muziek jullie maken. Maar ook hij zal horen dat er nog veel werk te verrichten is.

Want ‘A taste of life’ rammelt aan alle kanten. En dan niet op een charmante manier, helaas. Zo is het gebrek aan instrumentbeheersing een van de eerste dingen die opvalt aan openingsnummer ‘Drowning’. Waar een spannende opbouw bedoeld lijkt, klinkt echter een irriterend gitaargepriegel, waarna er niet veel later de –welhaast verplichte- ontlading volgt. De dynamiek in het nummer is voorspelbaar en beloopt paden die al door miljoenen andere bands zijn betreden. Bands, die ook platen als Live, Pearl Jam en Red Hot Chilli Peppers in het cd-rekje hebben staan.

‘Unpayable’ is al iets beter beluisterbaar. De gitaarlijnen zijn gestroomlijnder en dragen het nummer beter. De zang van zangeres Aimée is echter af en toe behoorlijk dreinerig, wanneer ze uithaalt. Ze forceert haar stem teveel, wat deze niet ten goede komt. Dat doet ze beter in ‘Dark December’. Hier zingt ze zachter en rustiger, zonder al te veel uithalen. De rustige begeleiding met meer ruimte voor percussie zorgt voor een Oosters aandoenende sfeer. In combinatie met de akoestische gitaar zorgt het voor het beste nummer op deze EP.

Dit neemt niet weg dat de band nog een beetje te nat achter de oren is. Het is leuk om een EP te kunnen verkopen, maar het is nog leuker om een EP te hebben die mensen vaker op zetten. ‘Self esteem is hard to find’ heet het in ‘Dark December’. Hopelijk vat Paralyzed deze kritiek niet al te persoonlijk op, en gaat het gewoon terug dat oefenhok in en daarnaast veel live spelen.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Paralyzed Label:Eigen Beheer
quad-cover

Quad - Here To Start AgainDe tijd om een grote bandfoto als cover te gebruiken is duidelijk afgelopen....

ressurrect-reel

Reel - Resurrect Best raar dat deze band uit onze hoofdstad niet zo bekend is bij het grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT