RECENSIE: Delain - April Rain

Delain – April Rain
recensie cijfer 2009-03-18 Toen Martijn Westerholt in 2001 Within Temptation wegens gezondheidsproblemen verliet kon niemand vermoeden dat hij zo snel weer een goed lopende band op poten kon krijgen. Een jaar later al besloot hij een nieuw muzikaal project te starten en aldus werd Delain geboren. Aanvankelijk was Delain een project rond Westerholt maar al snel na het uitkomen van het succesvolle debuut Luciditymoest een groep geformeerd worden om het album live te kunnen uitvoeren. De vele optredens zorgden er vervolgens voor dat een goed ingespeelde band klaar stond om de opvolger op te nemen. Dat tweede album is er dan nu gekomen en draagt de naam April Rain.

Nog slechts enkele gastbijdragen staan op de rol voor dit nieuwe album, maar voor het overige is het toch vooral een bandprestatie, waarbij ook de andere bandleden hun steentje hebben bijgedragen. Natuurlijk zorgt Westerholt nog voor de hoofdmoot van de composities, maar net zo belangrijk is zangeres Charlotte Wessels die het met haar persoonlijke teksten voor het zeggen heeft. Ook Guus Eikens (ex-Orphanage) heeft weer een dikke vinger in de pap.

Muzikaal tapt Delain ruimschoots uit het gothic vaatje en zijn er voldoende verwijzingen naar Within Temptation, hoewel deze band niet blindelings gekopieerd wordt. Er zitten vrij veel rustige momenten in de muziek wat de dynamiek vergroot en ondanks de vele lagen is het geluid toch redelijk transparant (mooie mix van Jacob Hansen). De stem van Wessels is wat meer down to earth dan die van de meeste stijlgenoten en is een ware verademing tussen al die geschoolde stemmen. Haar geluid is rustiger en gaat meer de pop kant op wat overigens prima werkt tussen al het gitaargeweld. In ‘Virtue And Vice’ krijgt zij tegengas van de grunt van gitarist Ronald Landa en in twee nummers mag Marco Hietala van Nightwish weer opdraven. Met zijn emotionele zang zorgt hij dat ‘Control The Storm’ één van de hoogtepunten op het album is. Verder zijn de instant hit‘Go Away’ en het door Wessels geschreven: ‘On The Other Side’ (met een prachtige bijdrage van Celliste Maria Ahn) andere opvallende nummers op een album dat geen zwak moment kent.

Met April Rain weet Delain zich definitief in de Nederlandse (gothic)metal top te vestigen. Zo vullen zij het gat dat After Forever heeft achter gelaten mooi op en weet Within Temptation er een geduchte concurrent bij. Het is slechts wachten op de grote doorbraak. Machtig mooie plaat!


Eerdere recensies van Delain:
- 25-09-2006: Lucidity.
Recensent:Jan Didden Artiest:Delain Label:Roadrunner Records
Most Unpleasant Men – Nothing Moves Slower

Most Unpleasant Men - Nothing Moves SlowerHet gonsde al een paar jaar in Utrecht en omstreken omtrent de mannen van...

Underground Fly – Awakenings

Underground Fly - Awakenings Progressief is een raar woord. Letterlijk betekent het vooruitstrevend, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT