RECENSIE: RED (NL) - Kamikaze Reunion

2002-06-16 Vanaf het Slayer achtige intro van het eerste nummer van dit volledig in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum zal iedereen duidelijk zijn dat RED niet verweten kan worden trendy muziek te maken. Wat RED nu eigenlijk wel maakt, is zelfs de fans en kenners minder duidelijk. Het label "Bikermetal" werd ze reeds opgeplakt. Waar de band, zo zeggen ze zelf, zich best in kan vinden. De behoorlijk uiteenlopende leeftijden binnen RED zorgen voor een wijd scala aan invloeden van zeker drie decennia aan harde muziek, wat aan de variëteit van de nummers terug te merken is. De metal van deze mannen is altijd krachtig, maar wordt vrijwel nooit op overdreven topsnelheden gespeeld. Aan het einde van het goed meezingbare "Virtual Intruder" lijkt het wel even zover te komen. Het volgende nummer "Damned", met een intro dat van Cynic geleend zouden kunnen zijn, steekt hier echter een stokje voor.
Er is duidelijk veel aandacht aan de groovende gitaarrifss en de (twinpedal) basdrumroffels besteed. Mede door de hoog insnijdende gitaartonen en het gebruik van twee gitaren welke af en toe zelfs tegelijkertijd krachtige soli ten gehore brengen roept RED (zoete) herinneringen aan de hoogtijdagen van het eveneens Nederlandse Gorefest op. Het nummer Night on the Town begint met een ongelofelijk smerig klinkend basgitaarloopje, heeft een couplet dat dankzij de snelle vocalen aan Clawfinger of modernere crossover doet denken, barst uit in een wijds refrein dat lekker mee te brullen valt en eindigt in een explosie van snel en behoorlijk ingewikkeld drum, riff en soleerwerk zoals Machine Head dat ten tijde van Burn My Eyes ook zo lekker deed.
Dankzij de vele invloeden en sterke nummers zal de muziek van RED op elk metalfeestje warm onthaald worden. Live bouwen ze er in ieder geval zelf ook een, zo heb ik meerdere malen mogen ondervinden. Degenen die na het uit elkaar gaan van Channel Zero nog steeds een leegte in hun bestaan voelen zullen met RED behoorlijk aan hun trekken kunnen komen. Alle andere metalheads eigenlijk ook. Misschien een idee voor een petitie: "zet RED in het voorprogramma van Motörhead, da's pas vet".
Recensent:Jeroen Verdel Artiest:RED (NL) Label:Eigen Beheer

Right Direction - Beyond The BeyondsOp dit vijfde album laat Right Direction horen verontwaardigd, weemoedig,...

Frezno Falls - Inside Outside Frezno Falls is bij een select publiek reeds bekend als nieuwe band van Leo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT