RECENSIE: Fotosynthese - Grootspraak

[Fotosynthese] – [Grootspraak]
recensie cijfer 2008-10-20 Geboren in ’93, dat maakt hem dus 15 jaar. De toekomst van de Nederlandse hiphop komt uit een dorpje onder de rook van Breda en gaat onder de naam Fotosynthese door het hiphop-leven. Eind september heeft de release van zijn solo-EP Grootspraak plaatsgevonden. Tegelijkertijd vond er een release van KGV plaats en samen zorgden ze in de 013 voor een uitverkochte Batcave.

Acht nummers, dat is een zeer nette hoeveelheid voor een EP. Zeker als er niet een skip-moment te vinden is. De intro is echt hiphop en begint met veel scratches. Het tweede nummer heet 'Welkom' en laat even horen waar Fotosynthese vandaan komt, Breda! Het hoort bij de hiphop om je stad te promoten en daardoor dreigt het wat cliché te worden. Gelukkig wordt het nummer zelf absoluut niet cliché door het gebruik van een soort Indiase citer. Een van de hoogtepunten van de cd is het nummer 'Praat niet', echte brag n’ boast ten gehore gebracht in samenwerking met Ben Jur en Benzie. Grote verrassing van het album is het nummer 'Hemelvaart'. Dit nummer is een hele diepe track over een bijna dood ervaring. De Chinese viool maakt de track helemaal af en past precies bij het thema, petje af voor een 15-jarige die zo’n nummer kan schrijven. Het titelnummer van de cd is weer ouderwetse brag n’boast. Hier komt eigenlijk voor het eerst de leeftijd van de rapper doorschemeren op momenten waarop hij het over zijn wiskundeschrift of aardrijkskunde heeft. Maargoed, dan moet je toch op zijn minst vermoeden dat de persoon in kwestie nog op school zit, anders zou het waarschijnlijk niet eens opvallen. 'Bomba' is een explosief nummer, waarop Fotosynthese ook nog eens over een flinke dosis humor blijkt te beschikken door te zeggen dat hij geen bars heeft voor het laatste stuk. Het slotnummer doet qua beat wat denken aan Xzibit. Het nummer sluit geestig af met een ‘stiekem’ opgenomen telefoongesprek waarin Fotosynthese zegt aan wie hij shoutouts zou geven in het geval dat hij ze op zou nemen.

Vijftien jaar en dan zo’n EP uitbrengen. Ik denk dat menigeen die dit schijfje hoort bij zichzelf te raden gaat en bedenkt wat hij of zij inmiddels al had kunnen bereiken. Ik ben de illusie van het proefvoetballer worden inmiddels ontgroeid, maar Fotosynthese verstoort in zijn eentje ook nog even mijn “ik kan ooit best nog een beroemde rapper worden”-droom en dat komt keihard aan!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Fotosynthese Label:Eigen Beheer
Oasis – Dig Out Your Soul

Oasis - Dig out your SoulJa hoor, ook Oasis laat de grote platenmaatschappijen definitief in de...

Karmakanic – Who's The Boss In The Factory?

Karmakanic - Who's the boss in the Factory Wie het programma 'Rocknation' kijkt, mag het zich afvragen: is dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT