RECENSIE: ZZ Top - Live From Texas

ZZ Top – Live From Texas
recensie cijfer 2008-10-31 Hoewel ZZ Top in ons land alleen in de jaren ’80 drie hits scoorde, gaat het drietal al veel langer mee. In 1969 richten Dusty Hill, Frank Beard en Billy Gibbons de band op en in 1971 verschijnt het debuutalbum. In 1973 heeft de band met ‘Francene’ de eerste hit in thuisland Amerika en gedurende de jaren ’70 blijven de heren regelmatig hits scoren. Ook de albums die in die jaren worden uitgebracht doen het goed in Amerika, ze komen allemaal hoog in de albumlijsten terecht. In het buitenland wil het met de carrière van ZZ Top nog niet erg vlotten, maar daar komt in 1983 verandering in met de release van het album Eliminator. Het album verkoopt wereldwijd bijzonder goed, hierbij geholpen door drie hitsingles, die in ons land overigens pas in 1984 en 1985 de hitlijsten beklimmen. Het succes van Eliminator ijlt nog wat na bij de twee volgende albums, maar hierna is het weer gedaan met het wereldwijde succes. In Amerika blijft de band echter behoorlijk populair.

Live From Texas werd in de herfst van 2007 opgenomen en is de audioversie van de gelijknamige dvd die dit voorjaar verscheen. Vergeleken met de dvd ontbreken ‘Pin Cushion’ en ‘Heard It On The X’, maar verder is de tracklisting hetzelfde. Alle nummers op de cd zijn afkomstig uit de jaren ’70 en de eerste helft van de jaren ’80. Uiteraard is Eliminator het best vertegenwoordigd. Van dit album zijn de grote hits ‘Gimme All You Lovin’’, ‘Sharp Dressed Man’ en ‘Legs’ en de lekkere setopener ‘Got Me Under Pressure’ opgenomen. Verder staan op Live From Texas drie nummers van Tres Hombres uit 1973 en de albums Fandango! (1975), Degüello (1980) en El loco (1981) zijn elk met twee songs vertegenwoordigd.

ZZ Top laat op Live From Texas horen een uitstekende liveband te zijn. Met z’n drieën zetten de heren een vol geluid neer en hierdoor staan de songs als een huis. Het thuispubliek (de band komt uit Texas) is enthousiast en zingt desgevraagd lekker mee. De grote hits en dan met name ‘Gimme All You Lovin’’ en ‘Sharp Dressed Man' vormen de hoogtepunten, maar ook nummers als ‘Watin’For The Bus’, ‘Just Got Paid’ en ‘Blue Jean Blues’ zijn erg goed. Van dit laatste nummer is met name het laatste deel erg goed.

Al met al is Live From Texas een erg leuke cd, al kun je je natuurlijk wel afvragen wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van de dvd. Een belangrijk minpunt is dat er geen enkele song van na 1985 voorbij komt, terwijl ZZ Top sindsdien nog vijf albums heeft gemaakt. Verder is het eind van de cd een beetje vaag. Na het laatste nummer volgt nog een verhaal van Billy Gibbons en dit is opeens afgelopen. Maar goed, dat zal wel Texaanse humor zijn.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:ZZ Top Label:Pias
The Shaky Hands – Lunglight

The Shaky Hands - Lunglight The Shaky Hands zijn erg productief. Vorig jaar kwam hun debuutalbum uit en...

Bring Me The Horizon – Suicide Season

Bring Me The Horizon - Suicide Season “Bij deze verklaar ik de hype rondom Bring Me The Horizon definitief als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT