RECENSIE: Ziggi - In Transit

Ziggi – In Transit
recensie cijfer 2008-10-16 Veel van de Nederlandse bandjes zijn het net niet en zul je dan ook niet snel op de radio horen. Het vervelende is echter dat er in het kader van hitjes ‘maken’, de grootste bagger door de media de ether in wordt geslingerd. Gelukkig kom je af en toe iets tegen dat wel echt goed is en licht in deze donkere tijden brengt. De nieuwste Nederlandse release die mij in positieve zin opvalt, is In Transit van Neerlands reggae trots Ziggi. Deze plaat brengt naast dat licht ook een hoop warmte de huiskamer binnen.

Ziggi timmert al weer een aantal jaren aan de weg. Zijn debuutplaat So Much Reasons werd goed ontvangen en hij won een aantal prijzen. Ook scoorde hij een nummer één hit in de Duitse hitlijsten. In Transit is de tweede plaat van Ziggi en hij werkt onder andere samen met Gentleman, Anthony B en Admiral T. De plaat staat bol van de zomerse reggae met een modern jasje, maar een traditionele basis.

In Transit opent met 'When The Youth Cry'. De authentieke stem van Ziggi, het heerlijke basloopje en de blaasinstrumenten overtuigen direct. Zodra het dan over Babylon en Jah gaat is het sfeertje compleet. De volgende track is 'Need To Tell You This' dat de eerste single van dit album is. Het is een relaxte track met een erg catchy refrein. In 'Fight This Struggle' laat Ziggi zijn maatschappelijke betrokkenheid zien. Het is een strijdlied waarin wordt gewezen op de verkeerde manier waarop de mens met de aarde om gaat.

'Code Red' is een wat modernere track die wat meer gebaseerd is op dancehall. Deze wat mindere track wordt opgevolgd door 'Cry Murdah'. Dit nummer heeft ook wat meer hiphop en dancehall invloeden en is één van de vetste tracks van de plaat. Andere goede tracks zijn 'A Better Way', 'Gonna Leave You' en 'Blaze It', dat stuk voor stuk weer meer traditionele reggae tracks zijn.

Ziggi zet met In Transit een erg sfeervolle en swingende reggae plaat neer. Hij onderscheidt zich van de rest van muzikaal Nederland. Niet alleen door zijn stijlkeuze, maar zeker ook door het hoge niveau dat hij op deze plaat haalt. De vraag is of Nederland er klaar voor is, de rest van de wereld dreigt ons in te halen qua erkenning van deze artiest van formaat.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Ziggi Label:Pias
Various - Mute Your Mind

Various - Mute Your MindStel je zelf voor op een tropisch eiland. Je zit in de zon, een cocktail in...

Ian Siegal - The Dust

Ian Siegal - The Dust 'Mr. Ian Siegal - Storyteller'. Iets van die orde staat ongetwijfeld op het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT