RECENSIE: Five O' Clock Heroes - Speak your Language

Five O’Clock Heroes – Speak Your Language
recensie cijfer 2008-09-26 In 1982 brengt The Jam, het trio rond Paul Weller haar laatste album The Gift uit. Eén van de tracks op deze plaat is ‘Just Who Is The 5 O'Clock Hero?’, een eerbetoon aan de mannen en vrouwen met negen-tot-vijf banen die, volgens Weller, de Engelse samenleving draaiende houden. Als Antony Ellis, Elliot Thompson, Nader Kheirbek en Sam Embery in 2003 een band oprichten besluiten ze zich (min of meer) naar dit nummer te vernoemen.

In september 2006 verschijnt het eerste album van Five O’Clock Heroes, getiteld Bend To The Breaks en twee jaar later is het tijd voor de opvolger Speak Your Language. Van de vier originele bandleden zijn inmiddels alleen nog Antony Ellis (zang en gitaar) en Sam Emberry (drums) over. Zij worden bijgestaan door Teddy Griffith op bas en Mike Hazard op gitaar. Hiernaast doen er nog verschillende andere muzikanten mee, waaronder een trompettist en een toetsenist.

Invloeden die door Five O’Clock Heroes worden genoemd zijn Elvis Costello en Joe Jackson en de muziek die de band maakt doet inderdaad veelvuldig denken aan het oude werk van deze twee heren. Dit uit zich vooral in de gejaagde , felle nummers als ‘Judas’ en ‘New York Chinese Laundry’ Deze nummers openen Speak Your Language en zijn ook meteen de beste twee tracks. Tijdens ‘Who’ zakt de boel behoorlijk in. De eerste single van het album heeft gastvocalen van supermodel Agyness Deyn, maar is verder gewoon ronduit saai. Gelukkig gaat het niveau hierna wel weer wat omhoog, maar dat van de eerste twee tracks wordt nergens meer gehaald. Nummers als ‘Alice’ en ‘God & Country komen overigens wel dicht in de buurt. Hiernaast is ook het refrein van ‘These Girls’ erg leuk. Helaas is de rest van deze song een beetje aan de saaie kant.

Een andere band die door de band als referentie wordt genoemd is The Police. De invloed van dit roemruchte trio is duidelijk hoorbaar in het aardige ‘Don’t Say Don’t en ook in ‘Who’. Ook de The Beatles hebben invloed gehad op de band. In de afsluiter ‘Grab Me’ lenen ze nogal gemakzuchtig een stukje tekst uit de Beatles-song ‘Run For Your Life’.

Five O’Clock Heroes weet op haar tweede album slechts bij vlagen te overtuigen. Echt slecht is het nergens, behalve misschien in de totaal overbodige hidden track, maar Speak Your Language bevat gewoon te weinig echt goede nummers. Gelukkig zorgen de genoemde uitschieters nog net voor een voldoende.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Five O' Clock Heroes Label:Glaze Records
The Sound Of Animals Fighting – The Ocean And The Sun

The Sound Of Animals Fighting - The Ocean and the SunHet is alweer twee jaar geleden dat Lover, The Lord Has Left Us... , het...

Donavon Frankenreiter – Pass It Around

Donavon Frankenreiter - Pass it Around Op het einde van de wisselvallige zomer toch nog een zomerse plaat die...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT