RECENSIE: The Rain Poets - the Rain Poets

Rain Poets CD Cover
2004-06-17 Hoeveel zegt de naam van een band over de muziek die zo’n band maakt? Dat een band met een naam als Carcass niet echt muziek voor een diner dansant of een bruiloft is (hoewel over dat laatste de meningen nog kunnen verschillen), spreekt voor zich. Bij een naam als de Heideroosjes wordt het al een stuk lastiger. De Arnhemse Rain Poets geven echter wat hun bandnaam al doet vermoeden: muziek die het goed doet zo rond oktober, wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen.
Dus: singer-songwriters muziek, die tot u genomen dient te worden wanneer het buiten regent, terwijl u onder het genot van een kop thee een boek aan het lezen bent of simpelweg naar deze muziek aan het luisteren bent en uw gedachten de vrije loop laat. Of eens goed en aandacht luistert en hoort dat de zanger goed weet hoe hij lucht moet happen en moet ar-ti-cu-le-ren. Zijn stem zorgt daardoor dat het niet altijd even aangenaam is om naar te luisteren. Af en toe probeert hij Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave) naar de kroon te steken met zijn uithalen en kreunen, maar het klinkt iets te vaak als een trucje.
Dan gaan we eens op de muziek letten. De stem had best wat meer naar achteren mogen worden gemixt, en de spaarzame elektrische gitaren wat meer naar voren. Bovendien heeft het totale geluid nu een wat klinisch karakter waarbij het lijkt alsof de opnamen hebben plaatsgevonden in een stofvrije kamer van de NASA.
Gelukkig worden de liedjes later op deze EP iets beter, en komt het koffiehuis circuit in zicht waar deze muziek goed tot haar recht zou komen. Zo is het laatste nummer ‘Long’ een mooi en bij vlagen spannend nummer waarvan de invloed van Jeff Buckley’s ‘Dream Brother’ niet te overzien is. Dit deert echter niet, zolang dit het beste (zelfgeschreven) nummer van deze EP oplevert.
De cover van Robbie Williams ’Feel’ mag als geslaagd worden gezien, ondanks de soms richting de tenen gaande zang. De band trekt het nummer goed naar zich toe door het nummer van stadionrocker terug te brengen naar kampvuur proporties. Hierdoor wordt wel pijnlijk duidelijk dat het eigen materiaal van de Rain Poets daar (nog) te bleekjes bij afsteekt.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:The Rain Poets Label:Eigen Beheer
Fusk - Few Successes many attempts

Fusk - Few Successes Many AttemptsMosterd na de maaltijd? Eieren na Pasen? Wie zal het zeggen? Wanneer Fusk...

mazzel-leefjeleven!

Mazzel - Leef je leven! ‘Mazzel’ komt met een prachtig vormgegeven cd/DVD package aan zetten. En dan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT