RECENSIE: Gotye - Like Drawing Blood

Gotye – Like Drawing Blood
recensie cijfer 2008-07-16 Wouter De Backer heeft Vlaamse wortels, maar resideert al heel wat jaren in Australië en timmert daar onder de naam Gotye (spreek uit: Gaultier, als in Jean-Paul) behoorlijk aan de weg. Sterker nog, De Backer behoort daar simpelweg tot de gevestigde orde en heeft inmiddels allerlei prestigieuze awards en prijzen op zak. Like Drawing Blood is zijn tweede langspeler en zag down under al in 2006 het levenslicht en krijgt nu dus ook een Europese release. En terecht! Like Drawing Blood is overall immers een album dat zeker gehoord mag worden.

Laat u overigens niet op het verkeerde been zetten door de waanzinnig vrolijke Jamie Lidell / Terence Trent D’Arby-achtige single ‘Learnalilgivinanlovin’. Funky soulpop is immers slechts een van de vele vaatjes waar Gotye uit tapt. Ook onder meer filmische triphop, dub, new wave, latin-grooves en balkan-beats passeren de revue op deze grotendeels uit samples opgebouwde redelijk schizofrene doch organisch samenhangende luistertrip. Het bezwerende ‘Coming Back’ (Gotan Project meets Beirut), het filmische Cinematic Orchestra-achtige ‘Hearts A Mess’ en het eerder genoemde ‘Learnalilgivinanlovin’ overtuigen het meeste. Maar ook het op de rand van fout balancerende freaky dansnummer ‘The Only Way’, het eigenwijze popliedje ‘Thanks For Your Time’ (Justin Timberlake meets Jamie Lidell) en het instrumentale, aan Kid Koala schatplichtige, ‘Seven Hours With A Backseat Driver’ zijn dik in orde.

Naar het einde toe maakt de vrij exotische, losse en opgewekte sfeer plaats voor wat meer ernst. Het vrij donkere, eigenlijk iets te bombastische en langdradige, Depeche Mode-achtige ‘The Only Thing I Know’ eindigt dan weer wel met een vrolijk en relativerend stukje calypso, maar dat blijkt, helaas, al snel slechts een stuiptrekking te zijn; de dromerige, eveneens aan Depeche Mode refererende, afsluiter ‘Night Drive’ en het korte outro ‘Worn Out Blues’ nemen zichzelf immers net iets te serieus en bekoren ook een pak minder. Maar voorafgaand aan dit alles heeft De Backer al genoeg krediet opgebouwd, dus laten we er niet al te zwaar aan tillen.

Voor puristen en verstokte hokjesdenkers is Gotye zeker niet aan te raden. Maar als de gedachte aan een wat uitbundigere en gekkere Ozark Henry je wel vrolijk weet te stemmen, je al jaren onverhoopt wacht op het nieuwe album van die andere Australische sample-kunstenaars The Avalanches, of je simpelweg op zoek bent naar een afwisselende en onconventionele elektronische popplaat, dan is Gotye je man en Like Drawing Blood het exploreren meer dan waard.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Gotye Label:Lucky Number Music
Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada – The Alchemist Manifesto

Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada - The Alchemist Manifesto Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada is een project van Martín Perna...

Ravolva - ST

Ravolva - Meconium Het uit Lisse afkomstige Ravolva bestaat uit drie leden; Pieter, Jos en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT