RECENSIE: Witness the fall - Take a Closer Look Inside

Witness The Fall – Take a closer look inside
recensie cijfer 2008-04-24 Het Nederlandse Witness The Fall is een metalcore band en heeft zijn tweede EP uitgebracht. De band is opgericht in 2001 onder de naam Tresore. Na enkele bezettingswisselingen werd de naam in Witness The Fall gewijzigd en onder die naam werd de eerste EP uitgebracht. De band bestaat uit zanger Aron Molenschot, de gitaristen Tommy van Roozendaal en Dave Mohr en verder uit drummer Rik Mous en bassist Lesley Kok.

Hun tweede in eigen beheer uitgebrachte EP heet Take a closer look inside . De melodieuze metalcore van de heren bevat invloeden van bands als Meshuggah maar ook invloeden uit de thrashmetal hoek zijn hoorbaar. Vooral in de strakke riffs klinken Testament en soms Slayer door (‘Hold my breath’). Ook de Zweedse deathmetal laat zijn sporen wel enigszins na. Waar je bij veel Metalcore bands nog wel eens moe wordt van alle gezochte tempowisselingen en drukke songs weet Witness The Fall lekkere rustpuntjes in te bouwen. Verrassend daarbij is het gebruik van een zangeres (Lianne Wardenaar) in het tweede nummer ‘Clearing Wastelands’. Juist door die afwisseling komt de muziek behoorlijk krachtig over. Daarbij zijn de vier songs van hoog niveau. Ik hoor dan ook liever een korte cd van dit kaliber dan een lange cd waarbij de aandacht verslapt.

De stem van Aron is lekker rauw en prettig om naar te luisteren. Ook de rest van de band kwijt zich prima van zijn taak en weet het allemaal spannend te houden. Mooiste nummer is de afsluiter ‘Frail whispers’ met een mooi, bijna jazzy, beginstukje en super gitaarwerk. Als je bedenkt dat het allemaal in eigen beheer is geproduceerd rijst onmiddellijk de vraag wat dat moet worden als ze door een platenmaatschappij worden getekend, en met een groter budget kunnen opnemen.

Witness The Fall is de moeite waard om gehoord te worden door liefhebbers van goede metalcore met een flinke dosis melodie. Ook liefhebbers van een wat behoudener vorm van metal moet het kunnen aanspreken. Bezoek hun website eens of beluister de band op Myspace. Ik vind het een aanwinst voor de Nederlandse Metalscene. En nu maar hopen op een goed vervolg. Prima plaatje!
Recensent:Jan Didden Artiest:Witness the fall Label:Eigen Beheer
Styrofoam – A Thousand Words

Styrofoam - A Thousand WordsAntwerpenaar Arne van Petegem vormt in zijn eentje Styrofoam . Ook buiten...

Xenobia – Burn it away

Blaze of Darkness - Burn it Away Wat bestaan er toch veel goede metalbands in Nederland en wat zijn er toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT