RECENSIE: Idaho - The Forbidden EP

Idaho – Forbidden EP
recensie cijfer 2008-02-29 In 1997 bracht Idaho The Forbidden EP uit en het jaar daarop verscheen Alas. Deze beide platen vormen een keerpunt in de carrière van Idaho, want de muziek die de inmiddels tot een duo gereduceerde band laat horen is veel rustiger dan de bombastische rock op Three Sheets To The Wind uit 1996.

Inmiddels is het 2008, Idaho bestaat alleen nog maar uit oprichter Jeff Martin en The Forbidden EP en Alas zijn allang nergens meer te krijgen. Het laatste Idaho album The Lone Gunman is inmiddels ook alweer zo’n drie jaar oud en daarom vond Talitres Records het blijkbaar een mooi moment om een CD uit te brengen waarop The Forbidden EP en Alas worden samengebracht. Naast de EP en het album bevat deze release ook nog een tweede CD, met daarop nummers die Jeff Martin schreef voor de soundtrack van de film How To Make The Cruelest Month. Dit is een zeer goed gekozen toevoeging, omdat deze nummers werden geschreven in de periode tussen The Forbidden EP en Alas. Helaas kan ik over hierover verder weinig zeggen, want de promoversie die ik hier voor me heb liggen bevat alleen de eerste CD.

Op deze CD staan zoals gezegd The Forbidden EP en Alas en deze platen liggen behoorlijk in elkaars verlengde. De muziek is traag en somber en gaat een beetje de kant op van Low, maar bevat wel meer singer/songwriter invloeden. De CD begint met de vijf tracks tellende The Forbidden EP en deze is eigenlijk het sterkst. Men name opener ‘The Thick And The Thin’ en afsluiter (van de EP dus) ‘Bass Crawl’ zijn sterk. Het laatste nummer begint met een lekker galmende gitaar over een zeer doeltreffend basloopje. Mede hierdoor doet het nummer sterk aan Low denken.

Ook ‘Jump Up’, de opener van Alas doet aan Low denken, met name door de vrouwenstem die op de achtergrond meezingt. De zangeres van dienst schijnt Melissa Auf Der Maur te zijn, maar haar stem is moeilijk te herkennen. Ook op afsluiter ‘The Sun Is All There Is’ zingt de Canadese zangeres een stukje mee. Ook hier is ze slechts met moeite te herkennen, maar goed de muziek van Idaho ligt ook wel vrij ver verwijderd van haar eigen werk. Naast de genoemde nummers bevat Alas eigenlijk nog maar één echt goede track en dat is ‘Only In The Desert’. Verder is het allemaal een beetje een saaie bedoening. Echt slecht is het niet, maar je veert er ook niet van op uit je stoel. Voor de fans zal deze release een welkome aanvulling zijn, zeker vanwege de toevoeging van de soundtrack nummers, maar als kennismaking met Idaho weet met name Alas niet te overtuigen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Idaho Label:Talitres Records
Orange Glow - The magic tale of flying kite in the animal kingdom

Orange Glow - The Magic Tale of Flying Kite in the Animal Kingdome The magic tale of flying kite in the animal kingdom . Dat is nog eens een...

Rocky Votolato – The Brag & Cuss

Rocky Votolato - The Brag & Cuss Een eerste aanzetje voor de nummers van zijn nieuwe album, schreef Rocky...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT